Codependency: stand van zaken

Geplaatst op 26 september, 2011 

Al meer dan twee maanden niets over Codependency geschreven of geblogd. What’s up?

Mijn relatie met het onderwerp is aan het veranderen. Ik wil niet zeggen dat ik er helemaal vrede mee heb gesloten maar ik begin er wel anders tegenaan te kijken. Sinds ik dit fenomeen ongeveer tien jaar geleden voor het eerst leerde kennen en herkennen, is mijn relatie ermee eigenlijk voortdurend veranderd. Ben ik veranderd? Is het fenomeen veranderd? Ik denk allebei.

In het begin was het mijn ergste vijand, een parasiet die zich dagelijks volslurpte en mij leeg achterliet. Daarna ben ik er veel over gaan lezen en ging Codependency voor mij betekenen wat het voor de schrijvers betekende wiens boeken ik las.

Pas later ging ik ervaren wat het voor mij betekende: in oorlog zijn met mijzelf, met wie ik ben, met wat ik denk, voel, ervaar, nodig heb, verlang en droom. En nu? Nu begin ik ernaar te kijken als een verzameling condities en programmeringen die bedoeld zijn om me te helpen groeien, een verzameling typisch menselijke eigenschappen die in meer of mindere mate uit balans zijn geraakt, zijn uitvergroot of verkleind.

Ik merk dat ik Codependency niet meer zo nodig hoef te bestrijden en dat het me veel minder raakt  als ik Codependency issues herken in mijn eigen gedrag en dat van anderen. Misschien is dat de reden dat ik er minder over schrijf en blog.

In oktober ga ik Henny Bos interviewen en gaat Henny mij interviewen. Henny is ervaringsdeskundige op het gebied van Codependency en leest en schrijft er veel over.

Ook heb ik in afstemming met Robert Burney besloten zijn tweede boek te vertalen en online te publiceren: Codependency Recovery: Wounded Souls Dancing in the light.

Of ik het ook helemaal gratis beschikbaar ga stellen zoals ‘Codependence – De Dans van Gewonde Zielen’ weet ik nog niet. Ik speel met de gedachte om het via waardebepaling achteraf te publiceren. Dat betekent dat iedereen het kan downloaden en mij achteraf betaalt in overeenstemming met wat het boek voor hem/haar waard was.

Voorlopig ben ik dus nog niet klaar met Codependency.

Bewaard onder Boeken, Codependency, Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

8 Reacties to “Codependency: stand van zaken”

 1. Petra on september 26th, 2011 11:27

  Interesting! Misschien begin je het nu pas echt onder de knie te krijgen, om dat je het (systemen, theorieën, visies van anderen) tot je neemt en ook weer los kan laten!

 2. Peter de Kock on september 26th, 2011 21:27

  @Petra: Misschien is dit toch een ‘bijproduct’ van project ‘dankbaarheid’.

 3. Edwin on september 26th, 2011 12:12

  En wederom volop in ontwikkeling. Leuk om te lezen Peter!Succes met de vertaling.

 4. Peter de Kock on september 26th, 2011 21:28

  Dank je wel @Edwin. De eerste bladzijden zijn klaar en ik begin me nu weer te herinneren hoeveel werk er in een vertaling gaat zitten.

 5. Thi-Thanh-Tâm Nguyen on september 26th, 2011 20:03

  “Dat betekent dat iedereen het kan downloaden en mij achteraf betaalt in overeenstemming met wat het boek voor hem/haar waard was.”

  Wauw, dat klinkt als liefdevol vertrouwen in mijn oren. Veel plezier met je keuzes en je vertaling.

 6. Peter de Kock on september 26th, 2011 21:29

  @Thi-Thanh-Tâm Nguyen: Ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken, ik denk dat ik het inderdaad zo ga doen. Bedankt voor je aanmoediging.

 7. Claudia krumme on september 26th, 2011 21:01

  Ik surf net (toevallig) op deze site en zie het topic.
  Interessant!
  Ik blijf graag op de hoogte.

 8. Peter de Kock on september 26th, 2011 21:34

  @Claudia: Dank je wel. Ik heb net het filmpje op jouw website bekeken en herken wat je zegt dat er in Nederland zo weinig bekend is over relatieverslaving en Codependency. Heb tien jaar geleden mijn eerste licht ook opgestoken bij Amerikaanse auteurs.

Laat je reactie achter!