Plezier vermoorden

Geplaatst op 10 februari, 2011 

Woensdagochtend had in mijn dochter naar de voorschool gebracht. Ik fietste naar huis en genoot van een moment iets eerder. Er was een ‘vreemde’ juf in de klas en één van de vaste juffen was er niet. Mijn dochter wilde geen afscheid van me nemen, wilde vastgehouden worden terwijl ik haar zag kijken naar die ‘vreemde’ juf.

‘Wil je die juf even een handje geven?’ vroeg ik haar. ‘Nee, jij doen’ zei ze en bleef zitten waar ze zat: in mijn armen.  Ik stapte op de nieuwe juf af en stelde mijn dochter en mezelf voor. De nieuwe juf stelde zich ook voor en vertelde dat de vaste juf ziek was  en dat zij daarom invalt.

Blijkbaar was dat het verhaaltje dat mijn dochter op dat moment nodig had. Ik zette haar op de grond en als een raket liep ze de speelhoek in. Ik riep haar nog iets na over afscheid nemen maar ze was al weg.

Terwijl ik haar in gedachten nog blij naar de speelhoek zag lopen, fietste ik haar huis. Het was heerlijk weer, weliswaar fris maar de lucht was blauw en de zon scheen volop. Die combinatie van de kou en zonnestralen die al merkbaar warmte brengen, voelde heerlijk.

Ik dacht ineens aan de weersverwachtingen voor de komende dagen en ik voelde ergernis dat dat er bewolking en regen zat aan te komen. Mijn blijdschap en plezier waren acuut pleiten.

En zo vermoordde ik mijn plezierig fietstochtje.

Normaal gesproken zou ik hier niet zo’n aandacht aan besteden maar sinds ik het volgende filmpje van Brené Brown heb gezien, weet ik dat we dit met z’n allen op grote schaal doen: ons plezier vermoorden. Het is de prijs die we betalen omdat we niet kwetsbaar willen zijn.

Bewaard onder Persoonlijk, vaderschap

Tags: , , ,

Reacties

9 Reacties to “Plezier vermoorden”

 1. Petra on februari 10th, 2011 14:09

  Een voordeel: Het is geen moord, want je kunt ’t plezier weer tot leven roepen zodra je jezelf betrapt!

 2. Peter de Kock on februari 10th, 2011 19:54

  @Petra: Plezier kan dus ook reïncarneren 🙂

 3. Jooper on februari 10th, 2011 22:02

  Ieder nadeel hep ze voordeel: als het pokkeweer is maak je het thuis gezellig en doe je daar leuke dingen. Daarna geniet je weer extra als de regen wegtrekt.

 4. Peter de Kock on februari 11th, 2011 08:35

  Bedankt voor de tip @Jooper. De truc is geloof ik om plezier toe te laten, te koesteren ipv het te bestrijden met gedachten over wat misschien nog gaat gebeuren. Ik denk dat ik het eerst gezellig ga maken in mijn bovenkamer 🙂

 5. Tweets die vermelden Plezier vermoorden : Zwerven door het alledaagse -- Topsy.com on februari 11th, 2011 01:12

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Peter de Kock, Marleen Bimmel. Marleen Bimmel heeft gezegd: Plezier vermoorden http://tinyurl.com/6gxb7q6 #weesbewust […]

 6. Hanneke on februari 12th, 2011 14:23

  Ha alweer leuk dit! Ik ben ontzettend bezig om niet teveel in de toekomst te leven, daar vermoord je inderdaad je plezier mee en in mijn geval voed ik mijn angsten voor wat eventueel heel misschien zou kunnen gaan gebeuren.
  Tsja het klinkt zo afgezaagd misschien, maar hier en nu is het enige wat er is, nu vind ik het nog een grote kunst om dan ook hier en nu te leven en niet straks.
  Voor NU een fijn moment:-)

 7. Peter de Kock on februari 12th, 2011 19:50

  Als je het eenmaal ziet, kun je het niet meer niet zien. Zo zou Johan Cruijff het gezegd kunnen hebben @Hanneke 🙂

 8. Michael on februari 13th, 2011 10:39

  Interessant verhaal in de video Peter. Ik ben het met Brené Brown eens dat we onnodig bang worden gemaakt voor van alles en nog wat. De angst regeert, we stellen ons daarom altijd op onze hoede op en willen onkwetsbaar over komen. Dat is in sommige situaties goed maar als het verhaal van Brown helemaal klopt, dan is het een gevaar voor het erkennen van geluk en vooral van genieten daarvan. Natuurlijk is Brown een Amerikaanse en die maatschappij staat bekend om haar excessen. Maar in Nederland regeert de angst net zo goed. Anders was de PVV niet zo groot geworden bijvoorbeeld. De angst voor de ander. Daarmee wil ik niet zeggen dat die angst altijd ongegrond is, maar dat je je er eigenlijk alleen door moet laten leiden als het echt nodig is.

  Om een lang verhaal kort te maken (wat met deze reactie niet helemaal gelukt is :)): interessante video die tot nadenken stemt.

 9. Peter de Kock on februari 13th, 2011 13:33

  Thx @Michael, volgens mij is het je wel aardig gelukt hoor.
  Ik zie in mijn dochter een voorbeeld van hoe het is (en dat het mogelijk is) om ongeremd plezier te bleven. Dat werkt aanstekelijk. Ik leer meer van haar dan van al die angstboodschappen.

Laat je reactie achter!