Kun je wel verliefd zijn OP iemand?

Geplaatst op 12 maart, 2010 

Petra maait met haar reactie op de vorige blogpost zowat het gras voor mijn voeten weg met de vraag: kun je wel verliefd zijn OP iemand? Ik begeef me nu op glad ijs maar doe het toch. Nee, je kunt ook niet verliefd zijn op iemand.

We zeggen in ons taalgebruik:  ‘Ik ben boos op jou’ omdat we de overtuiging hebben (vaak onbewust) dat de ander de oorzaak is van onze boosheid. Zo zeggen we ook: ‘Ik ben verliefd op jou’ omdat we de overtuiging hebben (eveneens vaak onbewust) dat de ander de oorzaak is van de liefde die we ervaren. We maken dan de ander tot bron van die liefde. Zo’n bron moet veroverd worden, beheerst en gecontroleerd om verzekerd te blijven van die liefde: vroeger of later een effectief recept voor relatieproblemen.

Maar net zo min als een ander de bron is van de boosheid die je voelt, is een ander de bron van de liefde die je  ervaart. Die bron van liefde ben je zelf en de ander waar je verliefd op bent, fungeert als spiegel voor die bron. Die liefde ligt niet buiten jezelf bij een ander maar in jezelf. Die ander helpt je alleen maar die liefde in jezelf te ervaren door deze naar je terug te spiegelen. Als je dat weet hoef je de ander ook niet te veroveren, te beheersen en controleren.

Ik zou nog een nieuwe blogpost kunnen schrijven over of je teleurgesteld kunt zijn IN iemand. Nee, dat kun je niet. Teleurstelling heeft niks met de ander te maken maar alles met je eigen verwachtingen.  Met je verwachtingen creëer je je eigen teleurstellingen. De ander helpt je alleen maar aan te tonen dat je verwachtingen niet klopten.

Lees ook: Je bent nooit boos OP iemand

Bewaard onder Communicatie, Mening

Tags: ,

Reacties

12 Reacties to “Kun je wel verliefd zijn OP iemand?”

 1. Petra on maart 12th, 2010 10:50

  Ha Peter! Leuk, we hebben allebei een hele eigen benadering, maar we zijn het wel met elkaar eens. Ik heb me door je laten verleiden om mijn visie op verliefdheid te verwoorden op mijn blog.

 2. Peter de Kock on maart 12th, 2010 12:32

  Haha, wat leuk zo Petra. Ik ga op Twitter even melding maken dat er twee leuke blogs over verliefdheid te lezen zijn. Het voorjaar komt eraan dus het is er wel de tijd voor.

 3. Hanneke on maart 12th, 2010 17:09

  Kun je dan wel zeggen dat je verliefd bent op jezelf? Dat klinkt raar, maar dan is het dus houden van jezelf?

  Het begint allemaal bij jezelf

 4. Peter de Kock on maart 12th, 2010 17:56

  Hi Hanneke, goeie vraag. Je kunt zeggen dat je de liefde zelf bent.

 5. Jooper on maart 12th, 2010 18:31

  Hm, ben een groot deel van m’n volwassen leven vrijgezel geweest vanwege het (over)analyseren en rationaliseren van verliefdheid en andere gevoelens. Voor mij is de beste manier om er niet teveel over na te denken en alleen maar te voelen wat ik voel. Ik vind mijn vriendin gewoon heel erg leuk en probeer er zo weinig mogelijk bij stil te staan of dat nou door haar of door mij komt. Straks ga ik de liefde nog begrijpen, dat kan echt niet de bedoeling zijn 🙂

 6. Peter de Kock on maart 12th, 2010 19:44

  Haha, prachtig gezegd Jooper. Als je de liefde begint te begrijpen dan gebeurt er misschien net zoiets met je als in het boek van Harry Mulish ‘De ontdekking van de hemel’. Daarin staat iemand op het punt ‘de hemel’ te ontdekken en hij wordt getroffen door een meteoriet.

 7. Hanneke on maart 12th, 2010 18:40

  Dank je Peter, ik voel wel steeds vaker veel liefde in mezelf die ik uit wil dragen, delen, zoiets.

  @Jooper: grappig bij mij was het net andersom, ik liet me altijd vreselijk meeslepen in verliefdheid en gevoelens, zonder na te denken. Van alles een beetje lijkt me een goede balans.

 8. Peter de Kock on maart 12th, 2010 19:45

  Dat lijkt me een heerlijke ervaring Hanneke, bedankt voor het delen.

 9. Marco Raaphorst on maart 12th, 2010 21:11

  leuke benadering.

  en leuk om tegen iemand te zeggen dat je verliefd bent geworden DOOR haar/hem.

 10. Peter de Kock on maart 12th, 2010 21:57

  Originele manier om het zo te zeggen Marco, dank je wel.

 11. Jeroen R. on maart 13th, 2010 12:23

  Leuke blog. Ik heb t met plezier gelezen. Sterker nog t bleef een tijdje bij me, daarom deze reactie. In je blog lopen een aantal zaken/inzichten door elkaar heen volgens mij. Taaltechnisch, emotie, spiritualiteit, hormonaal. Taaltechnisch ben je verliefd OP iemand. Net als je ACHTER je PC zit en VOOR je tv. Zo is onze taal nu eenmaal. Waarom je verliefd wordt? Who knows. Ik weet wel dat ik t word, en waarom. Ik wil t niet weten. Daarin sluit ik me aan bij Jooper. Ik kan r wel enorm van genieten. Dat je degene waar je verliefd op bent niet wilt loslaten zegt weer veel over jezelf en niet zozeer of je wel of niet verliefd bent. Dat loslaten en geen grip hebben op hetgeen wat om (en wellicht in) je gebeurt kan voor velen beangstigend zijn.
  Verliefd zijn is iets apart, tegenstrijdig en vooral heel mooi. Een zegen van t leven.

 12. Peter de Kock on maart 13th, 2010 13:20

  Dank je wel Jeroen. Er lopen inderdaad meerdere dingen door elkaar in de zin van dat ik graag vanuit verschillende invalshoeken naar iets alledaags kijk. Hoe we iets in gangbare taal uitdrukken is iets waar ik graag voorbij kijk omdat de taal die we gebruiken en hoe we die gebruiken in mijn beleving hier en daar vervuild is geraakt met overtuigingen die (voor mij) niet meer werken en niet meer aansluiten bij het wezen dat we zijn. En natuurlijk is de liefde er vooral om van te genieten.

Laat je reactie achter!