Het gaat om de reis, niet om het doel

Geplaatst op 8 maart, 2010 

Ik heb het nodig mezelf er regelmatig aan te herinneren dat het om de reis gaat en niet om het doel. Ik heb iets met doelen: ik wil er zo snel mogelijk naar toe in een rechte lijn.

En als ik dan weer ergens lees of van iemand hoor dat het om de reis gaat en niet om het doel, dan denk ik: oh ja, da’s waar ook. En tegelijk denk ik: hier dat doel en snel!

Vandaag bracht ik iemand naar het busstation en wilde graag dat zij die ene bus zou halen.

Toen we bij het busstation arriveerden stond de bus startklaar en passagiers stapten al in. Ik had nauwelijks tijd om afscheid te nemen en kon niet meer bedanken voor de boeken die ik van haar had gekregen. De deuren van de bus waren al dicht toen ze het perron op liep maar gelukkig liet de chauffeur haar nog instappen.

Ik had mijn doel bereikt maar zonder te genieten van de reis. Ik was volledig gefocust geweest op de klok, had  niet echt afscheid kunnen nemen en een andere medepassagier zat ziek in de auto, misselijk geworden van het snelle remmen en wegrijden bij de stoplichten.

Doel bereikt, reis verziekt.

Dus neem het van mij aan: een doel bereiken zonder van de reis te genieten, daar is echt helemaal niks aan.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags:

Reacties

7 Reacties to “Het gaat om de reis, niet om het doel”

 1. Huub Koch on maart 8th, 2010 16:37

  Alles is een keuze Peter! En daar aan vasthouden! Lijkt me dat je in dit geval hebt gekozen voor het blijmaken van de persoon die je naar de bus bracht. Das gelukt! Dus ga daar maar eens van zitten genieten! 😉

 2. Peter de Kock on maart 8th, 2010 17:49

  Oh ja, dat is inderdaad belangrijk Huub om ook daar naar te kijken. Thx. Doordat ze die ene bus haalde heb ik geholpen haar en wachttijd van een uur te besparen. En de dankbaarheid daarvoor kreeg ik later op de avond te horen toen ik haar belde.

 3. Michael Minneboo on maart 8th, 2010 21:07

  @Huub en Peter: Zo kun je het inderdaad ook bekijken. En je kon haar ook gewoon via de telefoon bedanken voor de boeken. 🙂

  Ik kan soms erg genieten als ik aan een artikel werk, maar het is ook erg fijn om de deadline te halen en het stuk in te leveren zodat ik me weer op een andere tekst kan richten. Reizen is prima, maar het moet niet te lang duren.

 4. Peter de Kock on maart 8th, 2010 21:24

  Tuurlijk, heb ik ook gedaan Michael. Achteraf heb ik er wel van kunnen genieten maar op het moment zelf niet.

 5. Jooper.nl – because bullshit walks » Blog Archive » De afvalrace (4), Sonja Bakker is dood on maart 9th, 2010 22:47

  […] iets meer dan 100 en ik ga er maar vanuit dat ik die laatste twee kilo er ook wel af moet krijgen. Peter de Kock zei het gisteren al op zijn weblog: “het gaat om de reis, niet om het doel”. Op mijn beurt zeg […]

 6. Marco Raaphorst on maart 10th, 2010 08:02

  en vaak weet je pas veel later wat het mooiste was aan die tocht.

  meestal kleine dingen onthou je. of dingen die misliepen, waar je juist veel problemen mee had.

  sommigen zeggen: alles wat je aandacht geeft, groeit. heeft de reis of het doel alle aandacht?

  je een doel stellen is heel goed. ik ben daar denk ik minder goed in. ik hou erg van vage doelen en er langzaam naartoe rollen en gaandeweg me laten beïnvloeden door andere dingen. dat doen zonder je doel geheel te verliezen is een uitdaging, maar is geloof ik wel mijn leven in een paar korte zinnen verwoord 😉

 7. Peter de Kock on maart 10th, 2010 12:03

  Je reactie zet me aan het nadenken Marco. Ja, ik denk wel dat wat je aandacht geeft groeit. En misschien is het daarom zo dat als ik vooral gericht ben op het doel, het doel groeit en moeilijker en onbereikbaar lijkt te worden. Dank je wel.

Laat je reactie achter!