Actie is reactie

Geplaatst op 2 March, 2010 

‘s Avonds breng ik mijn dochter naar bed. Ik leg haar op het aankleedkussen op de commode, trek haar pyjama aan en poets haar tanden. Terwijl ik haar tanden poets, duwt ze met haar benen tegen me aan. Ze is al zo gegroeid en zo sterk geworden, dat als ze met haar benen tegen me aanduwt, ze zichzelf met haar hoofd tegen de muur duwt. ‘Auw, muur’ zegt ze dan.

Ik vertel haar dan dat ze dat zelf doet. ‘Actie is reactie’ zeg ik, ‘Als jij tegen mij aan duwt, duw je jezelf tegen de muur’. Dan kijkt ze me aan en probeert ‘Actie is reactie’ te zeggen. Het klinkt als ‘aksieraksie’. Maar de bottomline is dat ze gewoon doorgaat met zichzelf tegen de muur aan te duwen.

Ook vanavond (het is avond terwijl ik deze blog schrijf) hetzelfde tafereel op de commode: ‘aksieraksie’.

Toen ik weer  achter mijn computer zat, opende ik mijn RSS reader en las wat blogs. Er zat een hele mooie blogpost tussen van Paul de Blot: De kleuter is reeds spiritueel. Het gaat over verwondering en nieuwsgierigheid, over dat het kind wil zoeken en experimenteren. Paul de Blot geeft in zijn blogpost een mooi voorbeeld: ‘Zie hoe het kind telkens weer een glas laat vallen om vol verwachting te kijken waarheen het rolt. Mama verbiedt het en toch zet het kind door, totdat het glas kapot valt.’

Ineens zie ik mezelf staan voor die commode. Mijn dochter aan het spelend leren, onderzoeken, ervaren en experimenteren met wat er gebeurt als ze met haar benen tegen me aan duwt. En ik,  de pappa die graag weet hoe iets werkt, komt met de derde wet van Newton aankakken: actie is reactie. Een groter verschil tussen hoe een kind te werk gaat en hoe een volwassene te werk gaat is nauwelijks denkbaar.

Ik ga haar vragen of ze me kan leren om te spelen, te onderzoeken, te ervaren en te experimenteren, net zoals zij dat doet. Geen Newton meer, geen actie is reactie meer.

Volgend jaar gaat ze naar de voorschool, best kans dat ze daar de juf vertelt over ‘aksieraksie’. Die juf zal niet weten hoe ze het heeft. Als de juf slim is gaat ze Googelen en komt ze met een beetje geluk op deze blogpost terecht:  “Hallo juf, laat haar maar lekker veel spelen, daar leert ze meer van dan van die bullshit die ik allemaal heb geleerd.”

Bewaard onder Persoonlijk, vaderschap

Tags: ,

Reacties

10 Reacties to “Actie is reactie”

 1. Michael Minneboo on March 2nd, 2010 20:21

  Hi,hi.. mooi einde aan je blogpost. Doe de juf de groeten van me! 🙂

 2. Peter de Kock on March 2nd, 2010 22:46

  Thanks Michael. Ik denk dat ik juf nog wel wat meer te vertellen heb 🙂 Gelukkig is er in het onderwijs al veel veranderd.

 3. Genevieve on March 3rd, 2010 23:41

  Daar zeg je wat, Peter. Ik word geraakt door hoe je & je dochter leren. Het lijkt voor mij als spelenderwijs (grenzen) verleggen; kijken wat er gebeurt als je iets doet of juist niet doet. Het is voor mij noch goed noch fout. En iets zegt me dat dat alles is wat er gebeurt in het leven. Bedankt voor de reminder!

 4. Peter de Kock on March 4th, 2010 06:15

  Graag gedaan Genevieve. Ik voel me blij als ik lees of merk hoe anderen weer leren van hoe mijn dochter en ik leren. Fijn dat je dat deelt.

 5. Hanneke on March 4th, 2010 20:00

  Peter ik vind het prachtig om te lezen hoe jij zo bewust bezig bent met met het opvoeden van je dochter, en dat jullie van elkaar leren.

 6. Peter de Kock on March 4th, 2010 20:49

  Dank je wel Hanneke, fijn om te lezen want dat ervaar ik als erkenning.

 7. Petra on March 5th, 2010 19:35

  Hee Peter,

  Moeten we misschien eerst een vraag stellen, voor we weer een nieuw antwoord krijgen?

  🙂 Petra

 8. Peter de Kock on March 5th, 2010 19:41

  Hi Petra, bedoel je de ‘Vraag en Antwoord’ rubriek? Die rubriek sla ik deze week even over tenzij jij een heerlijke vraag hebt natuurlijk…
  Ik ben op dit moment op iets anders aan het broeden, wordt vervolgd. ‘Vraag en Antwoord’ gaat gewoon verder maar misschien niet wekelijks.

 9. Petra on March 5th, 2010 22:41

  Ja, ik had ‘m een beetje verkeerd gepost, zie ik. Maar de vraag was eigenlijk: Hee, waar blijf je vandaag? Daar heb ik nu toch een antwoord op gelezen! Mijn support heb je overigens altijd als je systemen – al zijn ze van jezelf – doorbreekt hoor! Zoals je weet, soms schrijf ik er 3 op een dag, soms effe niks. Je moet inderdaad vooral jezelf volgen! Ook dat is goed voor jezelf zorgen. En hoe verplaatsen we deze reactie naar de goeie afdeling?

 10. Peter de Kock on March 6th, 2010 08:33

  Duidelijk Petra, dank je wel. Ik laat de comments gewoon onder actie is reactie staan want ik kan ze niet verplaatsen. Voor mij is dat OK. Ben benieuwd waar de ‘hogere leiding’ (die ik zelf ben) mee aankomt qua bloggen. Bedankt voor je support en een fijn weekend.

Laat je reactie achter!
Deze blog maakt gebruik van cookies Privacy informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close