Winnen/winnen

Geplaatst op 4 januari, 2010 

‘Bouwen, bouwen, papa bouwen.’ Mijn dochter wil graag dat we samen met de Duplo blokken spelen, een trap of een huisje bouwen zijn haar favoriet. Ik had die dag een nieuwe doos Duplo blokken gekocht zodat we grotere dingen  konden bouwen.

We begonnen met de contouren van een huis maar ik kon de verleiding niet weerstaan om bovenop het huis een zo hoog mogelijke toren (mijn favoriet) te bouwen. Tijdens het bouwen duwde ze de toren een paar keer omver en vielen alle stukken op de grond. Die raapte ik dan weer op, voegde ze samen met nog wat andere blokken, en liet de toren, nu nog hoger, opnieuw verrijzen. Er stond een flink bouwwerk in de kamer, groter dan ik ooit eerder bouwde.

Ik was er trots op. Mijn dochter niet, die wilde de toren alleen maar omver duwen. Die toren was niet onze toren, het was de mijne. We hadden hem niet samen gebouwd, dat had ik gedaan.  We hadden niet samen gespeeld zoals zij het graag wilde. Ze wilde liever de toren omver duwen en met de blokken samen iets anders bouwen. Het maakte haar niet uit wat, als het maar samen was.

Eerder die dag had ik in het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey gelezen over verschillende vormen van menselijke interacties zoals winnen/winnen en winnen/verliezen. Ik vond winnen/winnen zeer vanzelfsprekend omdat het wederzijds voordeel oplevert. In winnen/verliezen herkende ik de aanpak van een aantal mensen met wie ik de omgang als moeilijk ervaar en ik begreep nu hoe dat kwam.

Maar in het bouwspel met mijn dochter viel ik hard door de mand want ik had ingezet op winnen/verliezen. Ik was de essentie van samen spelen uit het oog verloren en had me laten meeslepen door mijn verlangen iets neer te zetten dat groot en indrukwekkend was. Dat was wat ik wilde. Maar wat zij wilde bleef onvervuld, zij wilde gewoon samen iets doen, samen ergens mee bezig zijn, samen spelen. Voor haar is bouwen een manier om tot samen spelen te komen. Voor mij is bouwen ook echt bouwen. Samen op hetzelfde speelkleed zitten en met dezelfde blokken bezig zijn, is nog niet samen spelen, is nog niet winnen/winnen.

Ik heb veel waardering voor Stephen Covey maar menselijke interacties leer je niet uit een boek. Dat leer je in de praktijk. Van een bijna tweejarige bijvoorbeeld.

Bewaard onder Persoonlijk, vaderschap

Tags: , ,

Reacties

7 Reacties to “Winnen/winnen”

 1. Jooper on januari 4th, 2010 10:34

  Mooi! Inderdaad, soms begrijpen kinderen het inderdaad beter dan wij zelf. Gisteravond had ik nog een stevige ‘knokpartij’ met de 13-jarige zoon van m’n vriendinnetje. Ondanks mijn over(ge)wicht van een kilo of 50 was hij toch af en toe de bovenliggende partij, door slappe lach en uithoudingsvermogen. Uiteindelijk zijn ook in dat geval plezier en contact belangrijker dan wie er als winnaar uit de worstelpartij komt. Wel heerlijk gelachen met z’n tweeen!

 2. Peter de Kock on januari 4th, 2010 17:45

  Leuk, zo’n persoonlijke reactie. Dank je wel. De wil om te winnen zit diep ingesleten, kinderen laten dat inderdaad haarfijn zien. Hoe anders zou de planeet eruit zien als we allemaal wat meer als kinderen waren en meer samenwerkten ipv proberen van elkaar te winnen. Het hele bedrijfsleven is erop gebaseerd en noemt dat ‘concurentie’. Ik begin te geloven dat het anders kan.

 3. Waarom boeken lezen gevaarlijk is : Peter's weblog on februari 13th, 2010 11:16

  […] twee situaties meegemaakt die gaan over een les uit dat boek. Zo kreeg ik van mijn dochter een les winnen/winnen aangeboden en bracht een bedrijf waar de concurrent het sfeerbeeld bepaalt me een les in de cirkels […]

 4. Waarom boeken lezen gevaarlijk is : Peter's weblog on februari 13th, 2010 11:16

  […] twee situaties meegemaakt die gaan over een les uit dat boek. Zo kreeg ik van mijn dochter een les winnen/winnen aangeboden en bracht een bedrijf waar de concurrent het sfeerbeeld bepaalt me een les in de cirkels […]

 5. Waarom boeken lezen gevaarlijk is : Peter's weblog on februari 13th, 2010 11:16

  […] twee situaties meegemaakt die gaan over een les uit dat boek. Zo kreeg ik van mijn dochter een les winnen/winnen aangeboden en bracht een bedrijf waar de concurrent het sfeerbeeld bepaalt me een les in de cirkels […]

 6. Waarom boeken lezen gevaarlijk is : Peter's weblog on februari 13th, 2010 11:16

  […] twee situaties meegemaakt die gaan over een les uit dat boek. Zo kreeg ik van mijn dochter een les winnen/winnen aangeboden en bracht een bedrijf waar de concurrent het sfeerbeeld bepaalt me een les in de cirkels […]

 7. Waarom boeken lezen gevaarlijk is : Peter's weblog on februari 13th, 2010 11:16

  […] twee situaties meegemaakt die gaan over een les uit dat boek. Zo kreeg ik van mijn dochter een les winnen/winnen aangeboden en bracht een bedrijf waar de concurrent het sfeerbeeld bepaalt me een les in de cirkels […]

Laat je reactie achter!




Deze blog maakt gebruik van cookies Privacy informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close