Hoezo nee?

Geplaatst op 5 mei, 2009 

Gisteren schreef ik over ‘Straffeloos nee zeggen‘. Ik wil nog even inzoomen op het ‘nee’ zeggen.

Herken je de situatie dat de ander je wat vraagt en jij nee zegt, dat de ander dan meteen vraagt naar het waarom? Hoezo nee? HOEZO NEE?

Als je nee zegt ‘moet’ je toch ten minste een voor de ander acceptabele reden opgeven. Zo niet, dan kans op straf. ‘Straffen’ gebeurt in alle soorten van relaties: werkrelaties, familierelaties, vriendschapsrelaties en liefdesrelaties. Misschien denk je dat je nooit gestraft wordt maar ook genegeerd worden of de ‘cold shoulder treatment’ zijn vormen van straf. Althans, ik ervaar het soms als vormen van straf. Rationeel weet ik dat het gedrag van de ander niets met mij te maken heeft, toch laat ik me er soms door raken. Hoe meer ik in het hier en nu ben, hoe beter ik ‘mijn en dijn’ van elkaar kan scheiden.

Wat je kunt doen is na het ‘nee’ zeggen even checken bij de ander, de verbinding maken, door te vragen: ‘Hoe is het voor jou dit nee te horen?’ En dan achter het antwoord van de ander proberen te herkennen en erkennen wat er leeft en speelt. ‘Goh, voel je je verdrietig omdat je je er helemaal op had verheugd om samen naar de film te gaan? Dat kan ik me voorstellen’.

Of, als de ander je bijvoorbeeld vraagt mee te gaan naar de film, erkenning uitspreken voor de uitnodiging.  ‘Dank je wel dat je me uitnodigt, onze vriendschap betekent veel voor me. Ik voel me nu moe en wil vanavond op tijd naar bed. Ik ga niet met je mee naar de film. Hoe is dit voor jou?’

Bewaard onder Communicatie

Tags: ,

Reacties

Een Reactie to “Hoezo nee?”

  1. In de supermarkt | Peter’s weblog on mei 15th, 2009 10:58

    […] ook: Hoezo nee? en Straffeloos ‘nee’ […]

Laat je reactie achter!