Even ontsnappen

Geplaatst op 23 October, 2016 

Ik kan niet aan mijzelf ontsnappen zong Adrian Borland in ‘I can’t escape myself‘. Gelijk had ie en daarom kun je ook maar beter goede vrienden worden met jezelf en is dat nog belangrijker dan goede vrienden worden met anderen.

Vrijdagavond speelden in de Mezz, in samenwerking met Onderstroom Breda, drie straffe Belgische bands: Grimmsons, Partisan en Tangled Horns. Qua hardheid en ook naar mijn voorkeur was een logische volgorde geweest: Patisan, Tangled Horns en als laatste Grimmsons.

Maar OK, Grimmsons moest aftrappen en deed dat zo ongelooflijk hard, intens en met overgave, dat het een half uur wel mogelijk leek om even aan jezelf te ontspannen. Voor die teleurstelling, die worsteling, dat gevoel of waar je die avond ook mee rondliep: tijdens dat ene half uur wat daar amper ruimte voor want die werd grondig ingenomen door een vette bak met goeie herrie.

Bewaard onder Muziek | 2 Comments

Tags: ,

Vrede is makkelijk zat

Geplaatst op 19 October, 2016 

Stel dat je een slechte gewoonte hebt die belachelijk veel geld kost en voor enorm veel leed zorgt, dan zou je toch denken dat je daar met het grootste gemak mee kunt stoppen. Vooral als je bedenkt dat het een gewoonte is die ook nog enorm veel inspanning vergt. Gewoon ermee stoppen, makkelijk zat, als je niks doet ben je er al vanaf.

peace

Peace!

Oorlog is zo’n gewoonte en ik mag daar zo af en toe graag naïef over zijn want van oorlog afkomen is ook makkelijk zat: gewoon niks doen en vrede is daar. Om oorlog te kunnen voeren moet juist een heleboel gebeuren, voor vrede daarentegen niets.

Bewaard onder Fotobloggen | 4 Comments

Tags: ,

Het mooiste plekje van Oosterhout vind je in Den Hout

Geplaatst op 13 October, 2016 

Net als vorig jaar stelden ook dit jaar Arjan en Geertje hun privé tuin in Den Hout weer open voor het publiek en deden dat dit keer samen met een aantal kunstenaars. Vorig jaar maakte ik er al een fotoblogje over: Wat is zo mooi aan Oosterhout? Den Hout!

Afgelopen zondag was ik weer in deze bijzondere tuin en was net als vorig jaar weer onder de indruk en stil van zoveel moois.

open-tuin-den-hout-2017-1

Zwaar verliefd op: de bloemen

open-tuin-den-hout-2017-2

Vanuit deze hoek net een natuurlijke wildernis met kunst

open-tuin-den-hout-2017-3

Maar het is een aangelegde tuin met veel ruimte voor een bijenlint

open-tuin-den-hout-2017-4

Die bloemenzee, ik zou er bij wijze van spreken zo in willen duiken

open-tuin-den-hout-2017-5

Bloemen, bestuiver erop, blauwe lucht, wat word ik daar gelukkig van

open-tuin-den-hout-2017-6

En dit onwezenlijk mooie plekje heeft natuurlijk iedereen op de foto

open-tuin-den-hout-2017-7

Mooie billen, ook niet verkeerd hoor

open-tuin-den-hout-2017-8

Gelukkig zijn dit in momenten en dit is er zo eentje

open-tuin-den-hout-2017-9

Zoals het licht hier overal doorheen lijkt te schijnen en alles nog mooier maakt gaat de tuin dwars door de bezoeker heen

open-tuin-den-hout-2017-10

Deze heb ik speciaal voor het laatst bewaard want deze hand had me iets speciaals te vertellen.

Volstrekt discutabel natuurlijk wat nou precies het mooiste plekje van Oosterhout is want er is heel veel moois om uit te kiezen. Voor liefhebbers van groen en natuur is er bijvoorbeeld alleen in Oosterheide al de prachtige Floralia tuin (dat ie hopelijk ook na 2017 open mag blijven) en Landgoed Oosterheide met die sprookjesachtige Anton Pieckpoel.

Maar nog onder de indruk van deze prachtige tuin, is dit voor mij het mooiste plekje van Oosterhout. Komende zaterdag en zondag is deze tuin aan de Achterstraat nummer 7 in Den Hout voor het laatst open en wel op zaterdag en zondag van 14:00 – 18:00 uur. Ga kijken als je kunt.

Bewaard onder Fotobloggen | Reageer

Tags: , , , ,

Oosterheide verhippen? Niet doen!

Geplaatst op 8 October, 2016 

Ik maak me er zelf ook wel eens schuldig aan: het verhippen van Oosterheide. Leuke dingen doen met andere wijkbewoners en daar enthousiast over bloggen en voor je het weet denken lokale politici dat Oosterheide de voorbeeldwijk is, de plek waar het allemaal gebeurt.

Maar the thing is dat Oosterheide geen voorbeeldwijk is en al helemaal niet de plek is waar het allemaal gebeurt. Oosterheide is een wijk met bizar grote verschillen.

Mensen die hun toevlucht zoeken tot de Panama papers om hun vermogen te onttrekken aan de radar van de belastingdienst en mensen die vandaag niet weten hoe ze de komende week moeten rondkomen. Mensen ook met grote sociale netwerken dat ze maar amper weten hoe ze al die afspraken een plek in hun agenda moeten geven en mensen die zo eenzaam zijn dat het leven ze pijn doet. Mensen ook zo welbespraakt dat ze met gemak een debat in de Tweede Kamer kunnen voeren en mensen die amper kunnen lezen en schrijven of zelfs de Nederlandse taal amper beheersen.

Doen alsof het hier allemaal zo geweldig is, slaat nergens op. De boel verhippen is gevaarlijk want voor je het weet zijn het niet de bewoners die mede bepalen wat er met elke vierkant meter beschikbare grond gebeurt maar zijn het de projectontwikkelaars die dat bepalen, daarbij al cashend gebruik makend van het veelal gratis werk van kunstenaars, creatievelingen en andere betrokken wijkbewoners.

Dus Oosterheide een voorbeeld? Laat me niet lachen. Laat ons lekker onder de radar van iedereen die geen hart heeft voor deze wijk onze gang gaan.

Bewaard onder Mening | Reageer

Tags:

Rijke september

Geplaatst op 2 October, 2016 

Oosterhout Blues & Roots, I Love New Wave, Breda Barst, Eastwoodstock en alsof de maand nog niet rijk genoeg was, september afsluiten op Belcrum Beach. Ik voel me rijk, steenrijk.

belcrum-beach

 

Bewaard onder Fotobloggen | Reageer

Tags: ,

Het gras in Vlissingen

Geplaatst op 29 September, 2016 

Net zoals het gras aan de overkant altijd groener lijkt, geldt dit voor steden soms ook en lijkt die andere stad van vergelijkbare omvang ineens stukken leuker, mooier, gezelliger, aantrekkelijker en avontuurlijker dan je eigen stad.

Dit gaat over het gras in Vlissingen waar ik deze zomer helaas maar heel even was maar net lang genoeg voor een snelle wandeling door de stad.

Nee, geen foto’s van de boulevard maar wel dit:

vlissingen-1

Winkelstraatje

Een knus winkelstraatje wat door de aanwezigheid van winkeltjes die je nergens anders vindt en de afwezigheid van landelijke winkelketens geen koopgoot noemt maar een knus winkelstraatje.

vlissingen-2

Opvallen

Het voordeel van speciaalzaken: ze kunnen opvallen. Mooie spullen aan de binnenkant, dan ook een mooie buitenkant. Gaan landelijke formule waar ze zich aan hoeven houden.

vlissingen-3

Oud

Oud en versleten maar misschien wel heel erg authentiek en kleurrijk voor de stad. En als de straat in kwestie ook een mengeling van winkels en horeca bevat in plaats van alle functies strikt scheiden, heb je mij mee.

vlissingen-4

Groen

De stad is ook wat de bewoners er zelf mee doen. Ook in een betegelde straat past groen en het verandert een straat in een leefgebied.

vlissingen-5

Zelf

Je moet dat wel zelf doen.

vlissingen-6

Levendig

Zelf voor levendigheid zorgen, er zijn zoveel plekken waar dat kan

vlissingen-7

Humor

Humor en creativiteit als handelsmerk dat de stad ook echt leeft.

Dus ja, ik vond het gras in Vlissingen best erg groen.

Bewaard onder Mening | 2 Comments

Tags: ,

Hou het simpel

Geplaatst op 23 September, 2016 

Dingen ingewikkeld maken is niet moeilijk, daarom kunnen we ook allemaal politicus worden.

Om de kracht van de eenvoud te ervaren moet je niet bij de politiek te rade gaan maar bij een superieure kunstvorm die rockmuziek heet:

Mark Verver, bedankt broeder voor deze tip.

Bewaard onder Muziek | Reageer

Tags: , ,

Niet alleen de binnenstad is ‘de stad’

Geplaatst op 16 September, 2016 

Heb je ook dat artikel gelezen over hoe we ervoor zorgen dat de binnenstad leegloopt? Nee, even doen hoor en begin alvast maar te krabben want het gaat jeuken.

Volgens dit artikel zijn de supermarkten buiten de binnenstad een ware sluipmoordenaar van de binnenstad. Vertaal dit even met me mee naar de situatie in Oosterhout.

In Oosterhout hebben we in het noorden in de wijk Dommelbergen winkelcentrum Arkendonk en helemaal aan de andere kant in het zuiden, in Oosterheide, winkelcentrum Zuiderhout. Deze winkelcentra zijn respectievelijk 40 en 50 jaar geleden gebouwd en die zijn er dan in 2016 ineens de oorzaak van dat de binnenstad leegloopt? Ik dacht het niet.

pleinfeest-zuiderhout

Plezier en ontmoetingen tijdens het pleinfeest deze zomer van ‘sluipmoordenaar’ Zuiderhout

In datzelfde artikel wordt voor het belang van supermarkten in het stadscentrum teruggegrepen naar lang vervlogen tijden toen er in de binnenstad in vee werd gehandeld en brood, melk en groenten werden verkocht. Daar kwamen de mensen op af waardoor het centrum weer interessant werd voor andere activiteiten.

Maar hallo, dat was vroeger! Nog langer geleden kwamen er ook mensen af op het ‘spektakel’ dat brandstapel heette, moeten we daar dan ook conclusies uit trekken voor de rol van de binnenstad nu?

De samenleving is drastisch veranderd en daarmee ook de stad en wat we daarvan verwachten: we hebben nieuwe ideeën nodig over de stad. Vroeger was ‘de stad’, en voor velen nu nog steeds, synoniem voor het centrum, voor de binnenstad.

Maar waarom zou je de beleving waarvoor mensen naar ‘de stad’ gingen alleen in het centrum mogen vinden? Waarom mag je voor dat leuke winkeltje of dat gezellig terrasje niet in je eigen wijk terecht?

Het centrum is ‘de stad’ niet meer want de hele stad wordt nu ‘de stad’. Voor de binnenstad wel even slikken om dat waar deze een ongeschreven monopolie op had nu te moeten delen. Beter voor het geheel en beter voor iedereen.

Vasthouden aan de rol van de binnenstad omdat er ooit vee werd verhandeld gaat geheel en al voorbij aan de huidige tijdsgeest. Alles verandert, alles dus ook de stad. Geen tijdperk van verandering maar een verandering van tijdperk noemt Jan Rotmans het.

Met je veehandel…..

Lees ook: Is het centrum wel het hart van de stad?

PS: Gelukkig heb ik het woord ‘bruisen’ niet gebruikt in deze blog, dan had je nog meer jeuk gehad.

Bewaard onder Mening | Reageer

Tags: , , ,

Volgende Pagina →