Tevredenheidsformulieren

Geplaatst op 6 December, 2016 

Vrijdag was ik even in activiteitencentrum de Bunthoef en zag daar deze doos staan:

Klachten? Niet hier!

Bij formulieren krijgt iedereen meteen jeuk maar tevredenheidsformulieren? Wat een wild idee: schrijf eens op waar je tevreden over bent.

Het verhaal wil dat we nogal gefocust zijn op wat er allemaal niet goed gaat en dat we dit te danken hebben aan de holbewoners die we vroeger waren. Holbewoners moeten bijzonder alert zijn op gevaar en bedreigingen om te overleven. Die grrr daar tussen de bosjes kon best een flinke vleeseter op vier poten zijn dus rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.

Laat die holbewoner die we nog steeds een beetje zijn maar lekker extra alert zijn op een grrr tussen de bosjes maar laat het je leven niet beheersen. En dat kan door tevredenheidsformulieren in te vullen. Dagelijks!

Ik bedoel natuurlijk: oefen jezelf in dankbaarheid. Het is dan ook geen toeval dat net deze week blogvriendin Petra Maartense een leuke actie is begonnen: 30 Dagen dankbaarheid – Doe je mee?

En ook dat Melody Beattie (wat heb ik veel aan haar te danken) het gisteren op haar blog heeft over dankbaarheid.

Terug naar de foto, naar de Bunthoef, waar de heer ‘Oosterheide rocks’ Springer vanaf de tweede week in januari 2017 voor slechts EUR 3,- een goed bord eten klaar maakt voor wie graag samen wil genieten.

Hoe makkelijk is het om dankbaar te zijn, om zachtjes of hardop dank je wel te zeggen?

Zeg holbewoners, hoe jullie het aanpakten, prima, heeft het voortbestaan zeker gesteld, dank jullie wel. En nu pakken we het wat anders aan: met stapels tevredenheidsformulieren.

Bewaard onder Fotobloggen | 1 Comment

Tags: , , ,

Groot, groter, grootst hart

Geplaatst op 4 December, 2016 

Het is weer zover mensen, tijd voor een vage shit blogpost.

Ik heb er geen onderzoek naar gedaan hoor maar als je mensen vraagt van wie ze houden gaat het toch al snel over de eigen partner en kinderen. OK, familie (meestal) ook want het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En goeie vrienden. En dan houdt het op.

Maar mensen kunnen ook van hun wijk houden of van hun stad en dan wordt houden van ineens intrigerend interessant. Want als je van je wijk of stad kunt houden, wat zegt dat dan over ons vermogen tot houden van?

Ik mag graag geloven dat ons vermogen tot houden van bizar veel groter is dan we denken. Gewoon omdat we nooit onderzoeken of uitproberen waar we allemaal van kunnen houden.  Is er ergens een limiet? Ik zou niet weten waarom.

Oh ja, die limiet is er wel. Die limiet wordt niet bepaald door ons vermogen tot houden van maar door onze bereidheid tot kwetsbaarheid want van iets of iemand houden betekent kwetsbaar durven zijn.

Niemand wil pijn maar fok it zeg, misschien wil pijn zeggen dat je een groot, groter, grootst hart hebt.

Ik verzin maar wat.

Bewaard onder Mening | 4 Comments

Tags: , , ,

Wijkgedicht

Geplaatst op 2 December, 2016 

Het is alweer bijna een week geleden maar zaterdag 26 november organiseerde de ORTS de jaarlijkse Sinterklaas gedichtenwedstrijd, dit keer in café d’Apotheek.

Een mooi voorbeeld van hoe belangrijk de ORTS is voor een middelgrote stad als Oosterhout. Want behalve loeigezellig was de gedichtenwedstrijd vooral het samen brengen van gemeenteraadsleden, een wethouder maar vooral heel veel bevlogen Oosterhouters die bijzonder veel om hun stad geven en dat ook lieten merken in hun gedichten.

Zelf mocht ik ook een gedicht voordragen. Mijn gedicht had geen titel maar is al snel rond gegaan als ‘Oosterheide Rocks!’. Geen idee waarom….

sinterklaas-gedichtenwedstrijd-oosterheide-rocks

Foto: Peter de Hoogh

En alweer Sint, stapte u uit aan de verkeerde kant van het kanaal
Want aan de overkant ligt Oosterheide en daar gebeurt het allemaal

Op de tekentafel van de ambtenaren heet het Oosterhout zuid
Maar wie dat zegt heeft het bij ons nogal verbruid

Niet zuid maar Oosterheide heet onze wijk
9000 mensen vol tegenstellingen: arm en rijk

Velen hebben het er goed maar lang niet iedereen
Sommigen zijn arm, onopgeleid of eenzaam en alleen

Walhalla is het er zeker niet, problemen zijn er genoeg
En voor de aanpakkers nog volop werk voor de boeg

Een wijk waarin het voor iedereen goed is om te wonen
Is waar wij Oosterheide mee willen belonen

Overvloed laten stromen naar waar de behoefte is
Dat is bepaald geen kattenpis

Toch worden hier vele vrijwillige uren aan besteed
Onbetaald sint, het is maar dat u het weet

Vele namen kan ik noemen
Maar liever wil ik de hele wijk roemen

Sinterklaas, voet aan de verkeerde kant van de wal is u vergeven
Want fouten maken we allemaal, daar kunnen we wel mee leven

Oosterheide rocks zegt Eugene mijn goede vriend
En daarom is het iets moois wat Oosterheide nu verdient

Wat zegt u, u wilt het met ons goedmaken?
Fantastisch sint want er zijn twee belangrijke zaken

Onze wijkbieb terug en een gezellig buurtcafé, ja we zijn bescheiden
Maar met zulke cadeaus kunt u ons enorm verblijden.

Want plekken waar mensen elkaar ontmoeten en samen zijn
Daar overwint de vreugde het van alle eenzaamheid en pijn

Sint doe nou volgend jaar een keertje mal
En kom in 2017 aan de andere kant aan wal

Pakken we samen in de buurtkroeg in Oosterheide een goeie pint
Net zoveel tot u de weg naar het centrum niet meer vindt.

Of nog beter, landt elk jaar in een andere wijk, hoe vindt u dat?
Want Oosterhout is een geheel, en niet alleen een binnenstad

De jury zag er wel wat in. Misschien belangrijker nog, stadsgenoten uit andere ‘buitenwijken’ van Oosterhout ook. De stad als geheel, ik had het al eens eerder over. Geen gemakkelijke opgave maar hoeveel beter zou het zijn als niet de economie maar menselijkheid voorop staat?

De binnenstad heeft geen toekomst als de stad als geheel geen toekomst heeft. De stad waar ik woon mag op dit gebied nu kleur bekennen.

Bewaard onder Persoonlijk | Reageer

Tags: , , , ,

Gras en de overkant

Geplaatst op 1 December, 2016 

Het gras aan de overkant is altijd groener.

Bij de overkant denk ik terug aan een vorig leven waarbij ik zowat wekelijks op en neer voer tussen Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland met het inmiddels nostalgische veerpont Kruiningen – Perkpolder. In de volksmond de boot en die kon je halen of missen wat door de week een half uur wachten betekende en in het weekend een uur.

Vertrok ik vanuit Zeeuws-Vlaanderen richting Vlissingen, dan ging ik naar ‘de overkant’. Reisde ik vanuit Vlissingen weer terug naar Zeeuws-Vlaanderen, dan ging ik naar ‘de overkant’. Beide kanten waren de overkant en daar was ik dan ook altijd: aan de overkant.

En daarom snap ik zo goed dat het gras aan de overkant altijd groener is. De overkant is de plek waar je zelf bent en waar je dingen ziet die je aan de andere overkant, en waar je zelf ook bent, niet ziet of wilt zien. Er is helemaal geen overkant, er is alleen datgene wat je wel en niet wilt zien.

Zie je aan de overkant groener gras? Ga naar die overkant en draai je om. Dan die je dat groenere gras ineens aan de overkant waar je net vandaan kwam. Dus waarom zou je kwijlen van dat sappige mooie gras aan de overkant? Je ligt er zelf middenin nondedju!

Blijf vooral op en neer varen tussen verschillende overkanten. Je ziet en ervaart zo veel meer van de wereld, maakt nog eens wat mee wat weer goed van pas komt in goed gezelschap bij de open haard  en een goed glas wijn. Je kunt er altijd een niet te begrijpen blogje over schrijven.

De moraal van het verhaal: wifi om de tijd te doden als je de boot had gemist was er toen niet en dat was niet erg want tablets en smartphones bestonden ook niet. Er waren wel broodjes kroket.

Alvast een goed weekend allemaal.

Bewaard onder Persoonlijk | Reageer

Soms moet je een probleem juist wel groter maken

Geplaatst op 19 November, 2016 

Problemen moet je niet groter maken dan ze zijn want doe je dat toch, dan kom je al gauw terecht in machteloosheid en laat je je leven door het probleem. Not good.

Op het blogje ‘Voordat de eerste steen door de lucht vliegt…..‘ kreeg ik onder andere als feedback dat ik het probleem van de vernielingen aan het voormalige pand van de wijkbibliotheek, onderdeel maak van een groter probleem. De vraag was: helpt dat?

In dit geval wel want door de vernielingen in verband te brengen met de leefomgeving komen er ineens een heleboel deeloplossingen in beeld.

Iets soortgelijks doet zich voor bij het probleem dat zwerfafval heet. Ik ken mensen die vinden dat we vooral diegenen moeten aanpakken die het blikje of flesje op straat flikkeren. Kun je doen ja, je daar op richten. Pakkans nihil en je maakt jezelf blind voor al die andere factoren (en dus tevens oplossingen!) die een rol spelen zoals de statiegelddiscussie, de rol van de verpakkings- en frisdrankenindustrie, bezuinigingen op het onderhoud van de openbare ruimte, veranderende eet- en drinkgewoonten, beleid en regelgeving en ook maatschappelijke ontwikkelingen.

Dus ja, soms is het echt nodig een probleem groter te maken om het te kunnen oplossen.

Bewaard onder Mening | 2 Comments

Tags:

Die stenen konden twee jaar geleden al voorkomen worden

Geplaatst op 19 November, 2016 

Op 28 januari 2015 kreeg wethouder A van de gemeente Oosterhout een plan toegestuurd voor een burgerinitiatief voor het maatschappelijk gebruik van het pand van de wijkbieb Oosterheide. Uit de inleiding van dit plan citeer ik:

Eind 2015 komt het pand waar momenteel de wijkbibliotheek Oosterheide in is gevestigd leeg te staan. Dit vanwege het sluiten van de wijkbibliotheek Oosterheide en de integratie van wat wordt genoemd een bibliotheekfunctie in activiteitencentrum de Bunthoef.

Een leegstaand pand is een verarming voor de wijk, vooral als na verloop van tijd de effecten van verwaarlozing zichtbaar worden. Zoals Malcolm Gladwell in zijn boek ‘The Tipping Point’ uiteenzet kan dit op termijn andere en verdergaande vormen van verwaarlozing aantrekken. Maar het kan ook andersom….

Gemeentelijk vastgoed: leegstand of verzorgd en gebruikt door de wijk?

In september 2015 werd dit zelfde plan besproken met wethouder B en C en een projectleider van de gemeente Oosterhout. Ze kenden het document inhoudelijk niet maar wezen het wel af. De gemeente koos dus voor leegstand en verwaarlozing.

Nadat bijna twee jaar later diverse ruiten van dit pand zijn ingegooid laat wethouder D van de gemeente Oosterhout via BN DeStem weten:

We herstellen de schade maar zouden het geld liever aan nuttige zaken besteden.

pand-wijkbieb-oosterheide-15-11-16-3

,

Verder worden in hetzelfde artikel van BN DeStem enkele partijen opgevoerd die zich nu gaan bezig houden met een voorlopige invulling van dit pand om verdere vernieling te voorkomen, partijen die zich sinds januari 2015 niet hebben laten horen over het maatschappelijk gebruik van dit pand en ook op geen enkele wijze steun hebben uitgesproken voor het plan dat al bijna twee jaar in het bezit van de gemeente Oosterhout is.

Zeg gemeente, ga even lekker bij jezelf te rade met je nuttige zaken.

Lees ook: Voordat de eerste steen door de lucht vliegt

Bewaard onder Mening | 2 Comments

Tags: , , , , ,

Voordat de eerste steen door de lucht vliegt…

Geplaatst op 16 November, 2016 

Berichtje van onze wijkagent via Twitter afgelopen zondag:

Op 6 december is het precies een jaar geleden dat Theek5 vanwege een door de gemeente opgelegde bezuiniging weg moest uit dit pand en dat leek mij dan ook een passende datum hier precies een jaar later weer eens over te bloggen. Door het bericht van onze wijkagent komt zo’n blogje er nu dus wat eerder.

Het pand staat bijna een jaar leeg en het is niet zo best gesteld met wat voorheen toch echt een prachtplek in onze wijk was:

wijkbibliotheek-oosterheide

De wijkbieb Oosterheide in 2015, toen nog in volle glorie

Nu ziet het er iets anders uit, Willem-Jan van der Zanden maakte gisteren de volgende foto’s:

pand-wijkbieb-oosterheide-15-11-16-1

.

pand-wijkbieb-oosterheide-15-11-16-2

.

pand-wijkbieb-oosterheide-15-11-16-3

.

pand-wijkbieb-oosterheide-15-11-16-4

.

Afschuw via social media volop natuurlijk en ook vrees hier en daar voor erger.

Voordat de eerste steen door de lucht vliegt is er natuurlijk wel het een en ander aan voorafgegaan, zo’n steen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Misschien had de dader (of daders) echt een enorme rotdag gehad, had vriendje/vriendinnetje het misschien net uitgemaakt, problemen thuis, op school, op het werk, wie zal het zeggen. Geen excuses maar het kan allemaal een rol spelen maar dat is niet waar ik nu naar wil uitzoomen. Waar ik wel naar wil uitzoomen is dit:

Denk je dat het helpt voor de leefbaarheid in de wijk als een belangrijke ontmoetingsplek wordt gesloten? Denk je dat dit helpt?

Denk je dat het helpt voor de leefbaarheid in de wijk als dit pand een jaar lang leeg staat terwijl zich daar toch echt een aantal gegadigden voor hebben gemeld? Denk je dat dit helpt?

Denk je dat het helpt voor de leefbaarheid in de wijk als middenin die wijk naast een volledig winkelcentrum met al twee supermarkten nog een supermarkt wordt bijgebouwd? Denk je dat dit helpt?

Denk je dat het helpt voor de leefbaarheid in de wijk als het onderhoud van de openbare ruimte er wordt achtergesteld op dat van het centrum? Denk je dat dit helpt?

Denk je dat het helpt voor de leefbaarheid in de wijk als een aantal winkeliers het rondom hun zaak niet schoon houden? Denk je dat dit helpt?

Denk je dat het helpt voor de leefbaarheid in de wijk als een winkelier ‘s nachts allerlei containers buiten laat staan? Denk je dat dit helpt?

Denk je dat het helpt voor de leefbaarheid in de wijk als fietsers over de stoep rijden, hondenbezitters hun hond op de stoep laten poepen, mensen zwerfafval op straat gooien zonder dat iemand er iets van zegt? Denk je dat dit helpt?

Denk je dat het helpt voor de leefbaarheid in de wijk als het er op sommige plekken bezaaid ligt met lege bierblikken, lege flessen wijn, bessenjenever en dergelijke en niemand informeert de wijkagent en iedereen laat het liggen? Denk je dat dit helpt?

Denk je dat het helpt voor de leefbaarheid in de wijk als de wijkagent zo’n drukke taakstelling heeft dat hij veel minder uren in de wijk is dan hij zelf graag wil? Denk je dat dit helpt?

Deze opsomming maak ik niet om medeschuldigen aan te wijzen, in tegendeel. Mijn opsomming is juist positief bedoeld: Menselijk gedrag is mede afhankelijk van de leefomgeving en een die leefomgeving kunnen politici, ambtenaren, ondernemers en wijkbewoners allemaal iets doen.

Aan die arm die de steen door de ruit slingert kunnen we weinig doen maar aan wat eraan voorafgaat wel. Niks is consequentieloos, onthou dat.

Inmiddels heeft Willem-Jan van der Zanden namens Groen Links vragen gesteld over de gang van zaken rondom deze leegstand, overigens de enige partij die het tot het laatste moment voor de wijkbieb heeft opgenomen.

Bewaard onder Mening | Reageer

Tags: , , , , , , ,

De stad is een geheel

Geplaatst op 13 November, 2016 

De stad waar ik woon noemt zichzelf graag familiestad. Waarom dat zo is weet ik niet, nou ja, eigenlijk weet ik het wel: marketing! Maar goed, familie dus.

In een gezonde familie krijgt iedereen de zorg en aandacht die nodig is. De ene keer heb jij wat meer aandacht nodig en morgen is dat misschien je broer of zus maar over de gehele linie moeten zorg en aandacht evenredig verdeeld zijn. Families waarbij bij herhaling onevenredig veel aandacht uitgaat naar één persoon, zijn niet zo gezond. Je ziet deze dynamiek vaak terug in disfunctionele families waar bijvoorbeeld verslaving een rol speelt.

In de stad waar ik woon gaat wel heel veel aandacht naar slechts één klein stukje ervan: het centrum. Logisch toch want het centrum is niet voor niets het centrum, dat is het belangrijkste deel van de stad toch?

Ik denk dus van niet. Net zo min als in een familie degene met de verslaving het belangrijkste is of de family hero het belangrijkste is. Het geheel moet kloppen, pas dan is de familie een gezonde familie.

In de stad waar ik woon hebben we een projectgroep ‘bruisende binnenstad’. Ik denk dat tegenwoordig elke stad wel zo’n projectgroep heeft en wij dus ook. Twee dingen kloppen niet aan deze projectgroep.

Ten eerste dat de centrumbewoners geen deel meer mogen uitmaken van deze groep. Dat doet toch vermoeden dat die bruisende binnenstad maar om één ding gaat: de winkeliers.

Ten tweede de naam van deze projectgroep. Verander die van bruisende binnenstad in bruisende stad. De binnenstad moet het qua bezoekers en omzet hebben van de gehele stad en zelfs van daarbuiten. Die binnenstad gaat nooit bruisen als de rest van de stad wordt gedegradeerd tot wijken waar alleen wordt gewoond en waar zorg en aandacht aan wordt onttrokken ten gunste van de binnenstad.

Ik woon in zo’n wijk met zo’n 9.000 mensen die wel geacht worden hun portemonnee zoveel mogelijk om te keren in het centrum.  Weet je wat er dan gebeurt? Dat mensen zich afkeren van dat ene stukje van de stad. Net zoals mensen op een gegeven moment niet meer naar familiefeestjes willen als het een zekerheidje is dat net als voorgaande jaren toch weer alle aandacht uitgaat naar die ene oom of tante.

De stad is een geheel, of je het nou leuk vindt of niet, en dat geheel moet kloppen. Er is helemaal geen binnenstad, er is alleen een stad.

Bewaard onder Mening | 8 Comments

Tags: ,

Volgende Pagina →