Leren van toerisme: schoon, groen en bloemen werken

Geplaatst op 23 juli, 2016 

Vaals heeft natuurlijk een aantal voordelen die mijn stad Oosterhout niet heeft. Vaals ligt middenin de schoonheid van het Zuid-Limburgse heuvellandschap, ligt vlakbij prachtige steden als Aken en Maastricht en trekt een boel toeristen vanwege het drielandenpunt.

Prachtig Vaals

Prachtig Vaals

Maar Oosterhout kan wel van Vaals leren. Vaals weet net als andere steden waar toerisme een belangrijke rol speelt, dat drie dingen belangrijk zijn:

Natuurlijk is deze lijst nog veel langer maar ik kies deze drie omdat ik ze zelf ook belangrijk vind en omdat ze vrij eenvoudig zijn te realiseren en resultaat hebben.

Wie als toerist vanuit Nederland Vaals binnen rijdt, komt via de Maastrichterlaan. De eerste kennismaking met Vaals is dan al meteen aangenaam. Ondanks het feit dat door de reconstructie van de Maastrichterlaan veel groen is verdwenen, zijn er meteen veel nieuwe bomen aangeplant. Het is er schoon en er zijn mooie bloemrijke perken aangelegd. Zo kom je een stad graag binnen.

Wie als toerist Oosterhout binnen rijdt, komt waarschijnlijk vanuit het zuiden omdat daar net buiten de stad vakantieparken als Katjeskelder, het Haasje, de Eekhoorn en de Hannebroeck liggen. De eerste kennismaking van deze toeristen met Oosterhout is Oosterheide. Mede door de aanwezigheid van drie grote supermarkten, een Mc Donalds en nog enkele andere eet- en drink gelegenheden, is Oosterheide niet bepaald het toonbeeld van schoon en dan zeg ik het nog netjes. Welkom in Oosterhout beste toerist, hoeveel zwerfafval heeft u gezien op uw weg richting centrum? Dit kan beter, veel beter. Een eerste indruk van een stad moet goed zijn en op z’n minst schoon. Een schoon centrum heeft weinig zin als de weg daarheen bezaaid is met plastic en blik.

Hoe zit het met het groen in Oosterhout? Rondom de stad ligt gelukkig een heleboel groen zoals landgoed Oosterheide, boswachterij Dorst en de Vrachelse heide en dat is fantastisch. En ook al heeft de gemeente vorig jaar 20% van alle heesters in de stad geruimd, er is in de stad nog aardig wat groen. Maar willen we leren van toerisme, dan moeten de ambities hier flink omhoog. We hebben veel meer groen nodig, misschien wel tot aan de grens van overdrijving aan toe want groen brengt sfeer, gezelligheid en in de zomer de steeds belangrijker wordende verkoeling. Waar is in Oosterhout het eerste groene dak?

Dit jaar hebben we in Oosterhout, alleen in het centrum helaas, een aantal mooie bloembakken en op de markt enkele hanging baskets. Ook hier kan de ambitie flink omhoog want neem nou een karakteristieke plek als de markt. Of je het nou leuk vindt of niet, één gebouw is daar bijzonder dominant aanwezig: de Sint-Janbasiliek. Een muur van bakstenen is niet bepaald mijn idee van een mooie stadservaring:

Markt Oosterhout

De Markt in Oosterhout

Dat het heel anders kan zag ik in Vaals:

Groene kerk Vaals

Groen en bloemen maken het verschil

Niet alleen een stuk mooier en gezelliger maar je bewijst er ook de bestuivers een dienst mee:

Bestuivers Vaals

Bestuivers hebben bloemen nodig

Dus Oosterhout, verwijder op de Markt langs de basiliek 2 – 3m bestrating en maak er een plantvak boordevol groen en bloemen.

Wat me ook bevalt aan Vaals is dat de horeca er in tegenstelling tot Oosterhout niet op een kluitje zit. Daardoor is er in Vaals meer op- en neer geloop wat te beleving van levendigheid ten goede komt. Zo staat in Vaals midden tussen de woningen Taverne Chalet waar omwonenden ’s avonds gezellig een biertje drinken en contact maken.

De gemeente Vaals herkent dit belang maar al te goed want ook op plekken als bij Taverne Chalet staan bloemen:

Bloembakken Vaals

Bloemen: niet alleen in het centrum

Schoon, groen, bloemen, dat is echt heel makkelijk te onthouden. Maar nog beter: makkelijk te realiseren.

Bewaard onder Mening

Tags: , , , , , , ,

Reacties

Laat je reactie achter!