Kleine stapjes die groots uitpakken: Emily-Jane Lowe-Townley

Geplaatst op 22 april, 2016 

De dag na de presentatie van René Rövekamp over het geheime recept tegen de plastic soep, gaf Emily-Jane Lowe-Townley in Teteringen een presentatie over Leven zonder Afval.

De presentatie was georganiseerd door een lokale afdeling van de Rotary en die waren zo vriendelijk geweest het MEK (Milieu Educatie en Kinderboerderij) uit Oosterhout in de genegenheid te stellen deze presentatie ook bij te wonen met een aantal mensen. En zo was ik dankzij de Rotary en het MEK op donderdagavond 7 april in het dorpshuis in Teteringen.

Aanvankelijk zag het er niet zo best uit want Emily-Jane liet vanuit een file bij Gorinchem weten dat ze muurvast stond. Of we op haar wilden wachten of de presentatie liever doorschuiven naar een andere datum. Via smartphones werd al snel de analyse gemaakt dat ze waarschijnlijk een half uur vertraging zou hebben en zo besloten de meeste mensen op Emily-Jane te wachten.

Leven zonder afval (1)

Presentatie Leven zonder Afval

Mensen die iets bijzonders doen worden vrijwel altijd geïnspireerd door andere mensen die iets bijzonders doen en zo ziet Emily-Jane op een dag op tv hoe Bea Johnson in een jaar tijd slechts een weckpot vol afval heeft verzameld. Zo begint in 2013 haar avontuur om te leven zonder afval.

Leven zonder afval lijkt in onze hedendaagse samenleving een onmogelijke opgave, zoiets als leven zonder adem te halen. Steeds meer producten zijn verpakt en het is haast nog een wonder dat in de supermarkt de spruitjes niet afzonderlijk in plastic zijn verpakt.

Om meteen maar even duidelijk te maken wat de omvang van het probleem is: we produceren per jaar  550 kilo afval per persoon en dat kan en moet drastisch minder.

Emily-Jane laat zien dat leven zonder afval een proces is en dat je zoiets niet van de ene op de andere dag reasliseert. Haar stappenplan: weigeren – verminderen – hergebruik – recycle – compost.

Wat volgt is een stroom aan praktische tips zoals:

Niet een presentatie dat je de volgende dag meteen je hele leven omgooit, wel een presentatie dat je de volgende dag in de supermarkt bewuster bent van je keuzes en daar begint het, bij bewustzijn.

Via haar blog, social media en haar boek deelt ze met ons wat ze zelf heeft geleerd zoals verpakkingsvrij winkelen:

Meer weten over Leven zonder Afval? Je kunt Emily-Jane vinden en volgen via:

Twitter: https://twitter.com/emily_townley_
Facebook: https://www.facebook.com/levenzonderafval/
Blog: http://levenzonderafval.blogspot.nl/

Net als tijdens de presentatie van René Rövekamp over het geheime recept tegen de plastic soep, deed ik live verslag via Twitter.

Daarbij viel als reactie al snel het woord naïef. Maar naïef is voor mij hier een mooi woord omdat het voor durf zorgt om te experimenteren met een leven met minder afval.

Vanuit de zaal werd opgemerkt dat plastic verpakking wel mooi zorgt voor voedselhygiëne. Ja denk ik dan, en ook voor plastic IN je voedsel.

De presentatie van René en die van Emily-Jane hebben het een en ander met elkaar gemeen. Afval bijvoorbeeld maar dat is niet de belangrijkste overeenkomst. Nee, waar het hier werkelijk om gaat is dat je met kleine stapjes groots kunt uitpakken, dat je door een voorbeeld te geven, ook al is dat soms met vallen en opstaan, een heleboel mensen kunt inspireren. René en Emily-Jane zijn geen supergoden, wat zij kunnen, kan iedereen.

Bewaard onder Inspiratie

Tags: ,

Reacties

Laat je reactie achter!