Zwerfafval opruimen kan het probleem groter maken

Geplaatst op 17 april, 2015 

Ik lees wel eens wat weet je. Zo las ik in het magazine GRAM van de NVRD (Koninklijke Vereniging Voor Afval En Reinigingsmanagement) iets over gedragsbeïnvloeding in de openbare ruimte.

Volgens de dames en heren gedragswetenschappers heb ik het probleem van het zwerfafval waarschijnlijk groter gemaakt dan het al is. Niet door afval op straat te gooien, integendeel, door het juist op te ruimen.

Volgens deze wetenschappers heeft het tonen van het verzamelde zwerfafval na een opruimactie een averechts effect. Het zou namelijk de boodschap geven dat veel mensen hun afval achterlaten en dat dit normaal is. Het tonen van zwerfafval heeft een negatief effect en dat geldt ook voor de zwerfies als deze alleen het zwerfafval in beeld brengen en niet de opruimactie.

Ik heb opruimacties georganiseerd en het verzamelde zwerfafval gefotografeerd en gedeeld via blogs en social media. Ik heb geteld en gewogen hoeveel zwerfafval we hebben opgeruimd en daarover geblogd. Ik heb zwerfafval gefotografeerd en dat gedeeld via een actie met digitale ansichtkaarten ‘de groeten uit Oosterhout’.

En ik maar denken dat ik door het opruimen van zwerfafval bijdraag aan een schonere stad. Niet dus! En dat geldt niet alleen voor mij maar ook voor een steeds groter wordende groep fanatieke zwerfafvalopruimers  in heel Nederland. Niet het zwerfafval is het virus maar wij opruimers.

Als ik de gedragswetenschap mag geloven kunnen we zwerfafval beter ’s nachts opruimen als niemand het ziet. Want stel je voor als mensen zien dat we zwerfafval opruimen, dan denken ze dat veel mensen zwerfafval achterlaten en dat dit normaal is. Openbare afvalbakken moeten ook weg, die kunnen de aandacht vestigen op het bestaan van afval. Vuilniswagens kunnen om die reden ook beter ’s nachts rijden of helemaal niet en zo kan ik nog wel even door gaan.

Het beste is dat we met de ogen gesloten over straat gaan en als we op lege flesjes, blikjes, plastic zakjes en dergelijke trappen, dat we ons voorstellen dat het iets heel anders is of dat we ons voorstellen dat we dromen of hallucineren.

Ik heb thuis vijftien prikstokken staan om zwerfafval op te ruimen. Gemeente, kom die spullen maar ophalen, stilletjes en ’s nachts..

Bewaard onder Mening

Tags: ,

Reacties

6 Reacties to “Zwerfafval opruimen kan het probleem groter maken”

 1. Daan de tekenaar on april 17th, 2015 11:51

  Als je de ogen sluit, dan zie je niets. Maar het probleem blijft liggen. Is stap één in iedere therapie of zelfhulpprogramma niet bewustwording? En hoe meer bewust wordt je van de troep om je heen als je er iedere dag meer en meer mee geconfronteerd wordt? Als je ziet hoeveel opgeruimder het is als je zwerfafval opraapt in plaats van het te laten liggen, dat de bewustwording groeit dat een betere wereld werkelijk begint bij jezelf, niet alleen door niets zomaar op straat te gooien, maar ook op te ruimen en god verhoede zelfs anderen aan te spreken op hun gemakszucht?

  Wat als de gemeente iedere bewoner een prikstok zou aanbieden en een vuilniszak. Wat als ze ‘statiegeld’ zouden bieden in de vorm van korting op de afvalstoffenheffing voor iedere kilo zwerfafval die binnen wordt gebracht? Waarom de ogen sluiten terwijl er juist zoveel mogelijkheden zijn om het probleem te onderkennen en er oplossingen voor te bedenken!

 2. Peter de Kock on april 17th, 2015 21:50

  @Daan: Statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes, ik ben helemaal voor! Ik heb me niet verdiept in wat die wetenschappers onderzocht hebben en hoe ze dat hebben gedaan maar wat ik wel weet is dat door het onderwerp zwerfafval in de openbaarheid te brengen, steeds meer mensen meedoen met het opruimen ervan.

 3. Peter Smith on april 18th, 2015 10:57

  Het klopt gedeeltelijk wat men beweert: nadruk op zwerfafval zorgt ervoor dat meer mensen zwerfafval veroorzaken. Echter de NRVD heeft het onderzoek dat ze hebben laten uitvoeren door de RUG niet goed gelezen: het belangrijkste wapen tegen zwerfvuil is het zichtbaat opruimen. En dat is wat we met #zwerfie doen: zichtbaar maken hoeveel mensen zwerfvuil opruimen.

  Mijn advies: laat inderdaad niet het zwerfvuil zien, maar de vrolijke mensen die het opgeruimd hebben.

  Hier de link naar het onderzoek: (dit download een pdf) http://www.kenniswijzerzwerfafval.nl/download_document/169

  Opgeruimde groet,
  Peter Smith
  Stichting Klean

 4. Peter de Kock on april 18th, 2015 21:58

  @Peter: dank je wel voor je reactie. Zichtbaar opruimen helpt zeker. Zo ben ik door jouw zichtbare opruimacties en die van Anne van Dalen aan het opruimen gegaan. Ik de wij waar ik woon groeit het aantal mensen dat meedoet aan opruimacties nog steeds. Wetenschap is daarvoor niet nodig: kijk en luister en je weet genoeg…. Goed weekend.

 5. Rob Alberts on mei 17th, 2015 21:49

  Woon jij ook bij zo’n hongerig monster?

  https://robalberts.wordpress.com/2015/04/22/het-hongerige-monster/

  Schone groet,

 6. Peter de Kock on mei 18th, 2015 19:12

  @Rob: In mijn buurt is flink wat zwerfafval afkomstig van verpakkingen uit een aantal nabijgelegen supermarkten. Het zou fijn zijn als iedereen, bewoners en winkeliers elke dag een ietsiepietsie opruimen. Als we dat allemaal doen is en blijft het schoon.

Laat je reactie achter!