Waarom je overlast in je buurt of wijk beter wel kunt melden

Geplaatst op 23 september, 2013 

Dat was een interessant gesprek bij de gemeente Oosterhout, een eyeopener. Het ging over overlast en de aanpak daarvan.  Het werkt dus ongeveer zo.

Meldingen van overlast komen in een systeem terecht. Via statistieken wordt regelmatig bekeken in welke wijken en buurten de meeste overlast voorkomt en op grond daarvan wordt de aandacht verdeeld die nodig is voor de aanpak van de overlast. Die aandacht vertaalt zich bijvoorbeeld naar de inzet van gemeentelijke handhavers in je buurt of wijk.

Zo krijgt het centrum van de stad bijvoorbeeld relatief veel aandacht omdat de statistieken zeggen dat daar veel meldingen vandaan komen. Andere wijken en buurten krijgen geen of minder aandacht omdat daar volgens de statistieken weinig of geen meldingen vandaan komen.

Als je dus vindt dat er in jouw wijk of buurt sprake is van overlast en je wilt dat die wordt aangepakt, dan moet je ervoor zorgen dat jouw wijk of buurt in de statistieken scoort. Dat doe je door overlast te melden.

Mensen die zeggen dat ze niet melden omdat het er toch niks mee gebeurt hebben bijna gelijk. Alleen moeten hun woorden even worden omgedraaid: er gebeurt niks omdat ze niet melden.

Dus overlast van klein tot groot: melden die handel. Want jij kunt wel vinden dat er een probleem is met overlast in je buurt of wijk, pas als de statistieken dat zeggen gebeurt er wat.

Nou is deze blogpost niet bedoeld als pleidooi voor of tegen deze werkwijze. Als dit is zoals het bij de gemeente werkt en je wilt iets doen voor je buurt of wijk, weet je wat je bijvoorbeeld kunt doen. Melden geeft natuurlijk geen garanties dat de overlast meteen wordt verholpen. Nee, dan het niet melden, dat geeft wel garanties. Namelijk dat er niets gebeurt.

Bewaard onder Mening

Tags: , ,

Reacties

2 Reacties to “Waarom je overlast in je buurt of wijk beter wel kunt melden”

  1. Daan on september 23rd, 2013 12:03

    Hebben ze dan een meldpunt bij de gemeente? Overlast wordt meestal gemeld bij de woningbouw of de politie en uit ervaring weet ik dat daar toch weinig mee gedaan wordt, genoteerd en een repliek in de trant van: het is bekend maar we kunnen er op dit moment niets aan doen. Hoe schrijnend het ook is

  2. Peter de Kock on september 23rd, 2013 19:14

    @Daan: de gemeente Oosterhout heeft zo’n nummer, het is het algemene nummer van de gemeente wat ook op de website staat. Je kunt het ook gebruiken om overlast te menlden. Sommige overlast hoort bij de politie thuis, andere bij handhaving (valt onder de gemeente) en alles wat ’s avonds en ’s nachtt gebeurt bij de politie omdat handhaving alleen overdag operationeel is.

Laat je reactie achter!