Handelen vanuit behoefte of vanuit presteren

Geplaatst op 2 augustus, 2010 

Ik had tijdens de motorvakantie een nieuwe route gevonden en reed vol bewondering door prachtige landschappen. Het was een route ‘weg van de snelweg’ en zo’n route schiet niet echt op maar dat is ook precies de bedoeling want dan zie en geniet je het meest.

Op een gegeven moment begon de vermoeidheid een rol te spelen en ook het weer sloeg om. Het was gaan regenen, zo’n soort regen die uren kan aanhouden. Maar ik wilde nog niet opgeven en reed verder en verder. Na een tussenstop bij een benzinepomp gaf ik me over: deze route zou ik vandaag niet meer voltooien. Het was via de snelweg nog anderhalf uur terug naar de camping en die opgave was al groot genoeg.

Het regende en waaide best hard en dan is de lol van het motorrijden een stuk minder. Dan gaat het minder om genieten en meer om veilig thuis komen. Onderweg naar de camping baalde ik er nog van dat ik die mooie route had afgebroken. Ik kom hier misschien nooit meer terug dacht ik. Toen ik voelde dat de terugreis behoorlijk wat van mijn concentratie vroeg, kon ik ook blij zijn dat ik was omgekeerd. Het was anders gewoon te veel geweest op een dag.

Ineens herinnerde ik me een les tijdens een training ‘Geweldloze Communicatie’. Het ging over het onderscheid tussen handelen vanuit behoefte en handelen vanuit presteren. Ik was die mooie route begonnen vanuit een behoefte, meerdere behoeften zelfs, en dat kon ik tijdens het rijden voelen want ik voelde me vervuld, blij en verwonderd. Maar op een gegeven moment reed ik niet meer vanuit behoeften maar vanuit presteren. Ik wilde die route op mijn lijstje kunnen bijschrijven als afgewerkt. En ook dat kon ik voelen want ik voelde me moe en gespannen. Ik had achteraf gezien mezelf zitten opjagen om die route af te werken.

Ik was aan die route begonnen vanuit behoefte en was bij de benzinepomp omgekeerd vanuit andere behoeften. Ergens onderweg waren mijn behoeften veranderd en achteraf gezien ben ik blij dat ik dit heb kunnen vertalen naar het letterlijk en figuurlijk veranderen van mijn koers.

De motorvakantie is nu alweer een aantal dagen voorbij en afgelopen zaterdag betrapte ik me erop dat ik na wat huishoudelijk werk, mezelf nog meer aan het werk wilde zetten door aan een vertaling te gaan werken. Ik keek naar buiten en zag dat het heerlijk zonnig weer was. Het leek me ook leuk even met een boekje buiten van de zon te genieten en verkeerde een moment in tweestrijd: aan de vertaling werken of even buiten lezen?

Met de ervaring van die motorroute nog vers in het geheugen kon ik kiezen vanuit behoefte en ben lekker buiten gaan lezen. Als er iets is dat ik na de motorvakantie dagelijks in de praktijk wil brengen dan is het dit: ik wil handelen vanuit behoefte in plaats vanuit presteren.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , ,

Reacties

2 Reacties to “Handelen vanuit behoefte of vanuit presteren”

  1. Jooper on augustus 2nd, 2010 12:10

    Ik herken dat wel, iets af willen maken om het op je lijstje bij te schrijven, om het gedaan te hebben. Goed dat je op tijd in hebt gezien dat het beter was om terug te gaan. Met regenachtig weer is het nauwelijks nog genieten op de motor en veiligheid boven alles. Als je dan toch wil presteren, probeer dan de nummer één genieter te worden 😉

  2. Peter de Kock on augustus 2nd, 2010 19:26

    Die is goed @Jooper, ga ik doen maar wel alleen vanuit behoefte.

Laat je reactie achter!