Angst voor verlies – deel 1

Geplaatst op 8 februari, 2010 

Nadat ik het interview met Mark David Gerson had gezien, was ik begonnen met schrijven in een zwart gat: controle loslaten en schrijven maar, de touwtjes in handen geven van dat wat verteld en geschreven wil worden.

Ik zit nog in de fase van dialoogvoering met het betreffende verhaal maar de sfeer is een beetje grimmiger geworden. Zo van: best leuk en aardig hoor zo’n uitwisseling maar wanneer wordt het nou eens concreet, waar blijft dat verhaal met een begin, een midden en een eind, met een thema en verhaallijn?

En dan krijg ik als antwoord dat ik geduld moet hebben, dat er eerst nog wat aan onze relatie moet worden gewerkt. Het verhaal waarmee ik aan het communiceren ben heeft zo waar enkele vrouwelijke eigenschappen 🙂

Een blogvriendin vroeg me vorige week per e-mail met welke schrijfprojecten ik bezig was. Ik schreef haar onder andere over mijn project ‘verhaal vertelt’, het verhaal dat zichzelf aan mij vertelt. Ik schreef haar dat ik al een tijdje het idee heb dat er een verhaal op mijn deur klopt en dat ik via de methode van Mark David Gerson het verhaal zichzelf wil laten vertellen.

De dag na ons e-mail contact fietste ik ’s middags naar huis. Onderweg had ik mijn wintermuts in mijn jaszak gestopt omdat ik het warm had. Toen ik thuis van mijn fiets afstapte, merkte ik meteen dat mijn jaszak leeg was: ik was mijn muts verloren. Het was nog licht buiten en ik reed terug om mijn muts te zoeken.  Ik zou hem onderweg vast en zeker ergens langs de kant van de weg zien liggen. Ik fietste verder en verder en zag geen muts. Ik gaf de zoektocht op en hoopte dat mijn muts nu in het bezit was van iemand die dringend een warme muts nodig had. Hoewel ik de zoektocht had opgegeven, merkte ik dat ik terug op weg naar huis toch bleef kijken of ik niet toevallig mijn zwarte muts ergens zag liggen.

’s Avonds had ik in mijn mailbox weer een berichtje van mijn blogvriendin. Ze stelde me een vraag over mijn schrijfproces:

…if the story is knocking (on your door), what do you think keeps you from opening the door? what are you afraid of?….. By keeping your story at bay, what are you protecting yourself from?

Het zal wel faalangst zijn dacht ik en wilde er verder geen aandacht aan besteden. Maar haar vraag had al iets getriggerd, iets dieper en wezenlijker dan faalangst.

Na deze ‘cliffhanger’ morgen deel 2 van ‘Angst voor verlies’.

Bewaard onder Persoonlijk, Schrijven

Tags: , ,

Reacties

11 Reacties to “Angst voor verlies – deel 1”

 1. gertrud on februari 8th, 2010 20:01

  ANGST IS ZWART/GRIJS – DIE MUTS BENJE IN IEDER GEVAL KWIJT

 2. Peter de Kock on februari 8th, 2010 20:11

  LOL, die is goed Gertrud. Minder goed is dat er nu misschien iemand anders met angst rondloopt op z’n hoofd 🙂

 3. Mike's Webs on februari 8th, 2010 20:40

  Ben benieuwd naar het vervolg.

  Ik ben vroeger ook wel eens aan een verhaal begonnen, omdat een scène opeens in me opkwam. Daarop ging ik dan meestal verder met schrijven. Uiteindelijk liep het project vaak vast omdat ik mezelf vast schreef of de interesse verloor. Tegenwoordig probeer ik het wat systematischer aan te pakken door vooruit te plotten. En toch is het soms heel fijn om met zo’n initiële scène te beginnen om daar vanuit verder te denken.

 4. Peter de Kock on februari 8th, 2010 20:55

  Ik heb deel 2 net klaargezet Michael, vanaf morgen 10:00 uur te lezen 🙂 Ik merk dat ik het zelf ook wel spannend vind een blog in twee delen te publiceren, ook al ken ik de tekst van deel 2 al. Ik herken wat je schrijft, schrijven kan soms zo confronterend zijn. Wat mij helpt is van andere schrijvers te lezen dat zij dat ook hebben. Ik weet nog uit de tijd dat ik vaak naar muziek van Sisters of Mercy luisterde, ik ergens las dat ze soms een week bezig waren met het programmeren van de drumcomputer. Die week werk hoor je niet als je naar de muziek luistert. Daar denk ik vaak aan terug als ik een boek lees of als ik zelf schrijf. Bedankt voor het delen van hoe jij het aanpakt.

 5. Angst voor verlies – deel 2 : Peter's weblog on februari 9th, 2010 10:03

  […] de cliffhanger waarmee ‘Angst voor verlies – deel 1‘ gisteren afsloot, volgt hier de […]

 6. Angst voor verlies – deel 2 : Peter's weblog on februari 9th, 2010 10:03

  […] de cliffhanger waarmee ‘Angst voor verlies – deel 1‘ gisteren afsloot, volgt hier de […]

 7. Angst voor verlies – deel 2 : Peter's weblog on februari 9th, 2010 10:03

  […] de cliffhanger waarmee ‘Angst voor verlies – deel 1‘ gisteren afsloot, volgt hier de […]

 8. Angst voor verlies – deel 2 : Peter's weblog on februari 9th, 2010 10:03

  […] de cliffhanger waarmee ‘Angst voor verlies – deel 1‘ gisteren afsloot, volgt hier de […]

 9. Angst voor verlies – deel 2 : Peter's weblog on februari 9th, 2010 10:03

  […] de cliffhanger waarmee ‘Angst voor verlies – deel 1‘ gisteren afsloot, volgt hier de […]

 10. Mike's Webs on februari 9th, 2010 11:46

  @Peter: Interviews met schrijvers en kunstenaars vind ik vaak erg inspirerend. Hoe gaan ze te werk, waar blijven ze op hangen. Het is een mooi gegeven dat de teksten die het makkelijkste lezen (en het simpelste lijken te zijn) vaak veel moeite hebben gekost. En veel tijd. Korte, kernachtige teksten kosten ook meestal meer tijd dan het schrijven van een lange tekst.

 11. Peter de Kock on februari 9th, 2010 20:04

  Bedankt Michael. Ik begin inderdaad (nog) meer respect te krijgen voor kunstenaars. Met kunst bezig zijn is toch een grote overwinning op je zelf, op je ‘innerlijke demonen’

Laat je reactie achter!