Patatje chaos

Geplaatst op 6 november, 2009 

Op z’n tijd eet ik graag friet, of patat, of hoe je het ook wilt noemen. Als ik een bord met dat spul voor me heb, zie ik de frietjes kris kras door elkaar liggen. De frietjes hebben verschillende afmetingen, hebben niet allemaal precies dezelfde kleur en ook de vormen zijn ongelijk.  Zo’n bord friet ziet er ongeorganiseerd en chaotisch uit maar smaakt heerlijk. Bij een bord bami, mijn lievelingsgerecht, is die chaos nog groter.

Eenmaal in de maag worden frietjes en bami verteerd en is de chaos helemaal niet meer te overzien maar haalt het lichaam er wel mooi alle nuttige voedingsstoffen uit.

Kijk ik naar het leven van alledag, dan zie ik ook chaos en lijken situaties en gebeurtenissen vaak zo zinloos, om moedeloos van te worden soms. Wat dan wel eens wil helpen, is die chaos toch even proeven, net als een bord friet.

Dat proeven doe ik door erover te schrijven, in een dagboek of op deze blog. Ik schrijf over wat er is gebeurd, wat het met me doet, de oordelen die ik erover heb, hoe ik het graag anders wil, vragen die het bij me oproept. Gewoon  opschrijven wat er bij me opkomt zonder er al te diep over na te denken.

En tijdens of na dat schrijven, gebeurt er meestal iets dat vergelijkbaar is met voedsel dat in de maag en darmen terecht komt: er worden nuttige voedingsstoffen uitgehaald. Schrijven is net als het verteren van voedsel, schrijven is het verteren van wat er is gebeurd. Schrijven helpt om de zingeving en de betekenis uit de chaos te filteren en om te zetten in voedsel voor het lichaam, geest en ziel.

Bewaard onder Persoonlijk, Schrijven

Tags:

Reacties

Laat je reactie achter!