De onmogelijke liefde

Geplaatst op 17 april, 2009 

Vannacht droomde ik over een onmogelijke liefde. Een droom over het onvermogen om hartstocht en passie te volgen. Een droom over gekmakend verlangen.

Wat is dat eigenlijk, een onmogelijke liefde? In mijn droom ging het over twee mensen die zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken voelden maar die daar niet aan konden toegeven omdat ze allebei al een andere relatie hadden. Zoiets heet dan een onmogelijke liefde.

Hoe graag ze ook samen wilden zijn, ze maakten geen plannen om het dan toch maar te doen. Ze onderzochten ook niet de mogelijkheden en de consequenties. En wat ze al helemaal niet deden was gewoon hun hart volgen. Het was alsof ze stilzwijgend en gekweld door verlangen wisten dat het onmogelijk was, dat het een voldongen feit was.

Wat ze volgden waren de ongeschreven relatieregels. Regels die geen enkele functie hadden anders dan dat ze de liefde blokkeerden. Zelfbedachte mentale blokkades: ‘Het is niet gepast, zoiets doe je niet, zo hoort dat niet, je weet toch wel beter, wat als… ., ja maar…?’

In mijn droom ging het over een onmogelijke liefde in de zin van een relatie. Maar een onmogelijke liefde kan ook gaan over de liefde voor het maken van een wereldreis, van je hobby je werk maken of een boek gaan schrijven. Je huis verkopen en erop uit trekken. Je baan opzeggen en gaan schilderen, beeldhouwen of schrijven.

De enige echte obstakels zijn de mentale blokkades. En die hebben we zelf bedacht, of zelf aangeleerd, of zelf overgenomen van een ander. Niemand anders dan wijzelf hebben ooit besloten die mentale overtuigingen te geloven, ze voor waarheid aan te nemen. En dan wordt een overtuiging een blokkade en alleen wijzelf kunnen deze blokkades weer opruimen.

Verlangen op zich is niet gekmakend. Gekmakend is het om vol met je verlangen tegen je mentale blokkades aan te knallen. Als een soort van onzichtbare muur. Niet weten wat het is dat maakt dat je steeds terugstuitert. Iedere keer weer opnieuw.

Volgens mij is het deze onzichtbare muur van mentale blokkades die Randy Pausch bedoelde toen hij zei:

‘Muren zijn er om de mensen tegen te houden die het niet graag genoeg willen. Ze zijn er om de ánderen tegen te houden.’

Geen enkele liefde is onmogelijk. De liefde die je ergens voor voelt maakt dat datgene waar je naar verlangt mogelijk is. Liefde is de taal van de mogelijkheden.

Bewaard onder Citaten, Persoonlijk

Tags: , , , ,

Reacties

4 Reacties to “De onmogelijke liefde”

 1. Gertrud Althausen on april 17th, 2009 16:46

  tja als mensen nou eens wisten wat werkelijke liefde is he….mooi geschreven Peter, liefde die jij daar omschrijft om aan je verlangens toe te geven is de liefde voor het ZELF

 2. Peter de Kock on april 17th, 2009 17:02

  Dank je wel Gertrud, je helpt me weer een stukje van mijn droom te begrijpen. Ik ben er nog van onder de indruk.

 3. Petra on april 17th, 2009 17:48

  Herkenbaar! Wat je beschrijft is precies de drijfveer. Ik kan niet anders meer dan hierdoor gedreven worden, dus onmogelijk is het niet! Er is geen keuze, het is een voortstuwend verlangen. Dat je de weg wijst!

 4. Peter de Kock on april 17th, 2009 21:12

  Wat een heerlijk steuntje in de rug Petra, dat je bevestigt dat het herkenbaar is en niet onmogelijk. Dank.

Laat je reactie achter!