Waardebepaling achteraf

Geplaatst op 31 januari, 2009 

Op de website van Martijn Aslander las ik een bijzonder inspirerend artikel met als titel ‘Waardedenken in een veranderende economie en samenleving’.

Het artikel gaat over waardebepaling achteraf. Bij waardebepaling achteraf gaat het erom dat je niet meer vooraf de waarde van je eigen dienst berekent (meestal door het aantal uren te vermenigvuldigen met de prijs per uur), maar dat je de waardebepaling achteraf  overlaat aan de ander. De ander bepaalt de waarde en ook hoe die waarde wordt uitgedrukt. In zijn artikel zegt Martijn Aslander hierover:

“De mensen met wie ik werk (ik werk graag mèt mensen, en niet voor mensen) mogen achteraf bepalen wat ik waard was en hoe ze die waarde willen uitdrukken. Ondanks het feit dat dat echt niet altijd makkelijk voor ze is en dat waarde soms lastig uit te drukken is, maakt het de discussie er niet minder waardevol op.”

Waardebepaling achteraf klinkt bijzonder inspirerend. Het is eenvoudig toe te passen, bespaart een hoop papierwerk en maakt bewust van de werkelijk toegevoegde. Wat ik er het meest bijzondere aan vind is dat het uitermate goed helpt om alleen datgene te doen wat je werkelijk graag wilt doen. Verder verruimt het ook aanmerkelijk het blikveld om kansen en mogelijkheden te herkennen om toegevoegde waarde te leveren.

In een veranderende economie waar hiërarchische structuren plaatsmaken voor flexibelere netwerkmodellen, en in een maatschappij waar kennis en informatie steeds belangrijker worden, lijkt waardebepaling achteraf zowel gedurfd als nuttig. Een paradigma shift zoals Martijn het in zijn artikel noemt.

Download hier het  volledige artikel (pdf) ‘Waardedenken in een veranderende economie en samenleving’ van Martijn Aslander: waardedenken_in_een_veranderde_economie

Bewaard onder Ondernemen

Tags: , ,

Reacties

Reacties gesloten.

Deze blog maakt gebruik van cookies Privacy informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close