Julia Cameron: The Artist’s Way

Geplaatst op 21 september, 2008 

Ik heb het boek uit, het boek “The Artist’s Way” van Julia Cameron. Het boek biedt een 12-weken programma voor het opruimen van creatieve blokkades en een weg naar herstel van creativiteit.

De formule is eenvoudig: elk hoofdstuk biedt een inleidende thema-tekst van Julia Cameron en aan het eind van elk hoofdstuk een aantal oefeningen. Als rode draad door het hele boek loopt de opdracht aan de lezer om aan het begin van elke dag de zogenaamde ochtendpagina’s te schrijven. Gewoon beginnen met schrijven, het maakt niet uit waarover, als je maar schrijft.  Een tweede rode draad door het boek is om wekelijks met jezelf een kunstenaarsafspraakje te maken, een afspraakje met jezelf zonder anderen erbij om te doen wat je leuk vindt, Iets wat je inspireert.

Ik vond de formule van het boek erg krachtig. De tijd die ik nodig had voor het boek en voor alle oefeningen was wel aanzienlijk langer dan 12 weken.  Het is interessant te merken wat een weerstand sommige oefeningen oproepen. En dat is prima, dat zijn de creatieve blokkades die van zich laten horen, bijvoorbeeld in de vorm van allerlei oordelende gedachten zoals “wat een stomme oefening, wat een oponthoud zeg deze oefening, ik wil verder in het boek ipv tijd verspillen aan deze oefening”.  Het leukste vond ik om weer in contact te komen met oude dromen en om die weer tot leven te brengen. En dat gaat geleidelijk. Soms langzaam en dan ineens weer snel. Eerst een stap vooruit en dan weer twee achteruit en dan weer drie vooruit.

En wat ontzettend helpt is om perfectionisme los te laten want perfectionisme werkt als een creatieve blokkade. Terwijl ik deze blogtekst zit te schrijven bemerk ik een aantal bekritiserende gedachten zoals dat deze tekst niet goed genoeg is, dat de tekst anders moet, dat ik er beter eerst nog maar eens een nachtje over kan slapen voordat ik deze tekst online zet. En dat is precies waar dat boek over gaat: om die bekritiserende gedachten voorbij te laten waaien, ze wel op te merken maar er niet tegen te vechten. En natuurlijk om deze tekst gewoon te publiceren zoals deze nu is. Gewoon doen. Het gaat om progressie, niet om perfectie.

Ik vond op YouTube nog een filmpje van Julia Cameron waarin zij onder andere ingaat op het gevaar van “wet blankets”, mensen die met hun “goedbedoelde” op- en aanmerkingen de vonken van jouw creativiteit willen blussen.

Bewaard onder Boeken, Schrijven

Tags: ,

Reacties

13 Reacties to “Julia Cameron: The Artist’s Way”

 1. Natte dekens | Peter’s weblog on april 19th, 2009 18:45

  […] Lees ook: Julia Cameron: The Artist’s Way […]

 2. Huub Koch on juli 6th, 2009 10:56

  Herkenbaar: Het is interessant te merken wat een weerstand sommige oefeningen oproepen. En dat is prima, dat zijn de creatieve blokkades die van zich laten horen, bijvoorbeeld in de vorm van allerlei oordelende gedachten zoals “wat een stomme oefening, wat een oponthoud zeg deze oefening, ik wil verder in het boek ipv tijd verspillen aan deze oefening”.

  Bij grotere opdrachten werk ik veelal met uitgebreide vragenlijsten die ook dit soort weerstanden oproepen. Leuk om dan te weten dat het om ‘creatieve blokkades’ bij het projectteam van de klant gaat! Weerstand als graadmeter voor de voortgang! 😉 Leve de Kieskeurigheid! Vooruit met de geit! http://tinyurl.com/ph589u

 3. Sonja Broekhuizen (@zsonja) on maart 24th, 2013 10:34

  Ik start komende week met het geven van ‘The Artist’s Way – online cursus’ Ben er trots op en heb zin ermee van start te gaan 😀

  http://joytimefactor.com/the-artists-way

 4. Peter de Kock on maart 25th, 2013 22:19

  @Sonja: Veel succes en plezier met je cursus.

 5. Sonja Broekhuizen (@zsonja) on maart 26th, 2013 13:31

  Ik heb er nú al heel veel plezier en we moeten nog beginnen, dus dat komt wel goed.
  En dank voor je succes, kan ik goed gebruiken. Want het is mijn eerste online cursus die ik ga geven en gelijk al zo’n 25 (!) deelnemers en vind ’t een ietsepietsie spannend 😉

 6. Peter de Kock on maart 26th, 2013 17:34

  @Sonja: 25 deelnemers, dat klinkt als serieuze business. Zou leuk zijn als er van de deelnemers ook mensen gaan bloggen, of misschien doen sommigen dat al.

 7. Sonja Broekhuizen (@zsonja) on maart 26th, 2013 17:37

  @Peter zeker te weten! En voor bloggen zal ik ze zeker gaan warm maken 😉

 8. Jjosephina Vrijdaghs on augustus 7th, 2013 21:54

  ik vind je blog heel goed!! Ik geef de cursus al 16 jaar en je raakt de kern van het hele proces. Ik herken alles wat je zegt en ik vind het knap dat je het zo kunt samenvatten. Ik heb zelf een blog geschreven omdat ik een tijd the artist’s way niet heb gegeven en het weer oppak. Ik heb het boek eerst ook alleen gedan en later dus wel meer dan 20 keer in groepen. Het proces in een groep werkt fantastisch omdat je alles uitspreekt en daardoor de drempels om echt wat te doen kleiner worden en je in kezelf gaat geloven. groetjes en wie het graag live in een groep wil doen. Ik begin weer in september.Creatieve groetjes Josephina Vrjdaghs

 9. Peter de Kock on augustus 7th, 2013 22:03

  @Josephina: Dank je wel en veel succes met je nieuwe groepen in september.

 10. Roosmarijn on maart 27th, 2014 11:58

  Ik heb dit boek net pas (via een ander blog) ontdekt. Heb duidelijk iets gemist al die jaren 😉 Fijn dat je erover blogt, informatief!

 11. Peter de Kock on maart 27th, 2014 20:11

  @Roosmarijn: Het is zo’n beetje een klassieker geworden. Dacht er laatst nog aan toen ik op een zondagmiddag in mijn eentje een mooie fietstocht maakte: aha, ‘kunstenaarsafspraakje a la Cameron’. Veel plezier met lezen en vooral schrijven.

 12. Nico on april 1st, 2020 17:31

  Peter, grappig hoe het soms kan lopen. Via een challenge van The Daily Stoic weer geïnteresseerd geraakt om te gaan schrijven.

  Vervolgens verschijnt een video op YouTube van Tim Ferriss, iemand die ik al volg sinds zijn 4hour work week, over hoe belangrijk schrijven is voor het aanscherpen van je eigen denken. In die video verwijst hij naar het schrijven van Morning Papers, een techniek uit The Artist’s Way.

  Ik schreef al een stukje, ‘s ochtends, in een journal over hoe mijn dag er ziet, zodat ik daar in de avond op kon reflecteren. Een methode uit het stoïcisme. Vanochtend heb ik mijn eerste Morning Pages geschreven. Ben benieuwd waar dit op uit gaat draaien.

  Dank voor je review van The Artisr’s Way. Ik hoop zelf tzt ook een artikel er aan te gaan wijden.

  Groet,

  Nico

 13. Peter de Kock on april 1st, 2020 21:08

  @Nico: dank je wel. Wat ik zo leuk vind aan deze reactie, is dat ie bij het lezen aanvoelt als zo’n zacht duwtje zo van ‘ga zelf ook maar weer eens schrijven Peter, vooral nu’. Bedankt voor je aansporing ook al heb je het zo waarschijnlijk niet bedoeld. Succes en plezier met jouw schrijfsels Nico. Hartelijke groet, Peter.

Laat je reactie achter!